lauantai 5. maaliskuuta 2016

PERUNA-SOSEKEITTO


Tässä tulee sellainen; "lasi on puoliksi täysi - tai puoliksi tyhjä" -tyylinen keitto. Perunakeitto on tylsin mahdollinen sosekeitto... Tai sitten maailman mielenkiintoisin keittopohja... Ihan miten sen nyt milloinkin sattuu kokemaan. Peruna itsessään ei maistu paljon millekään, paitsi tietysti lapin puikulat. Jos teet pottusopan pelkistä perunoista, kannattaa käyttää vahva-aromista lihalientä, ja koristella keitto vaikkapa rapealla pekonilla... Tai kylmäsavuporolla.

Perunalla on monta makuparia: fenkoli, mustajuuri, lehtikaali, purjosipuli, koskenlaskija, sinihomejuusto... Meidän jääkaapista löytyi lehtikaalia ja purjosipulia, ja siitä kehittyi nykykielinen versio.

Millä sinä tuunaat hiihtolomaherkun? Vai syötkö potut pottuina?


PERUNA-SOSEKEITTO vuodelta 1909

2 1/2 ltr. jälkilihalientä
1/2 ltr. (runsaasti) perunoita
1 rkl. voita
1 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
hienonn. valkopippuria
1 munankeltuainen
1/2 rkl. hyvää voita

Perunat kuoritaan, keitetään pehmeiksi lihaliemessä ja puserretaan siivilän läpi. Voi ja jauhot käristetään, keitto vispilöidään vähitellen siihen, saa kiehua 10 min. ja maustetaan. Se suurustetaan vielä vatkatulla munankeltuaisella, voipala pannaan sekaan ja keitto vispilöidään hyvin. Tarjotaan ruskeutettujen leipäkuutioiden kera.

___________________

PERUNA-PURJO-LEHTIKAALISOSEKEITTO nykykielellä

1/2 dl auringonkukansiemeniä
pari siivua murustettua ruisleipää
1 rkl extra virgin oliiviöljyä (tai nokare voita)
1 kg (Lapin puikula) perunoita
1 purjosipuli
100 g lehtikaalia
nokare voita
1 1/2 l (mieluiten kotitekoista) kasvislientä (tai liha- tai kanalientä... tai vettä)
ripaus jauhettua muskottipähkinää
jauhettua valkopippuria
merisuolaa myllystä
1 (luomu)kananmunankeltuainen
1 dl kuohukermaa

Paahda auringonkukan siemeniä kuumalla pannulla, lisää öljy tai voi ja murustettu ruisleipä. Paista niin kauan, että leivästä irtoaa rukiin tuoksu. Kuori ja pilko perunat. Halkaise purjo, pese hyvin hiekat pois ja pätki paloiksi. Silppua lehtikaali. Sulata voi padassa ja kuullota perunoita, purjoa ja kaalia hetki, kaada liemi päälle ja lisää mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat ylikypsiä, soseuta keitto sauvasekoittimella. Sekoita keltuainen kermaan ja lisää kuumaan keittoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Koristele ruis-siemenseoksella.

__________________________







2 kommenttia:

  1. Lapinpuikuloita,purjoa,tavallista sipulia,valkosipulia ja ripaus mustapippuria.
    Se on siinä ja maistuu kyllä. Kylli

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?