sunnuntai 1. toukokuuta 2016

KOHOMUNKIT/2


Täässä tulee viimekäden vinkki vappibrunssille.
Helppo ohje, minkä kokeilin ensimmäisen kerran jo muutama vappua sitten... Täytin munkkipullat silloin mascarponejuustolla ja lemon curd tahnalla. Nyt käytin herkkutehtailuun entistäkin vähemmän aikaa; pursotin vain taikinan churroiksi ja uppopaistoin. Valmiit munkkitangot olisin voinut kieritellä vielä kanelisokerissa... Mutta oikasin suklaadipinkin kanssa; käytin valmista Nutellaa. Eikä tämä suomalais-espanjalainen makunautinto jäänyt kaipaamaan enää yhtään mitään.

Herkullista Wappua!

_________________________

KOHOMUNKIT vuodelta 1909

1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl. maitoa
2 rkl. voita
2 rkl. sokeria
1/2 sitruunan kuori
200 gr. vehnäjauhoja
4-5 munaa

Vesi, maito, voi, sokeri ja raastimella hienonnettu sitruunan keltainen kuoren osa kiehautetaan, ja vehnäjauhot vispilöidään sekaan. Saa kiehua 10 min. ja kaadetaan jäähtymään. Munat vatkataan seokseen yksitellen. Kahdella lusikalla muodostetaan taikinasta pyöryköitä, jotka pannaan kuumaan keitinrasvaan kiehumaan, kunnes ovat paistuneet hyvin kuohkeiksi ja keveiksi, sekä vaalean ruskeiksi. Ne nostetaan imupaperille valumaan, asetellaan maljaan ja sokeroidaan. Kohomunkit tarjotaan joko jälkiruokana hillon kera tahi kahvi- ja teeleipinä.

_________________________

KOHOMUNKIT nykykielellä
=sitruunachurrot

1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl maitoa
1 tl oliiviöljyä (tai voisulaa)
1/2 luomusitruunan hienoksiraastettu kuori
ripaus merisuolaa
ripaus sokeria
200 g vehnäjauhoja
2 luomumunaa
lisäksi tarvitset rypsiöljyä uppopaistamiseen

Kiehauta vesi, maito, suola, sokeri, sitruunankuoriraaste ja oliiviöljy. Vispaa jauhot sekaan, sekoita tasaiseksi, kypsennä hetki ja anna jäähtyä. Lisää taikinaan 2 kananmunaa, sekoita, kunnes saat tasaisen taikinan.

Kuumenna öljy 180℃ (öljy on valmista kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu 30 sekunnissa). Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota churrotangot varovasti tirisevään öljyyn. Uppopaista kullankeltaisiksi ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Kierittele munkit kanelisokerissa tai tarjoa suklaadipin kanssa.

________________________




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?