lauantai 20. elokuuta 2016

KEITETTYJÄ RAPUJA


Se hyvä puoli kerrostaloasumisessa on, ettei puutarhajuhlien järjestäminen käy koskaan yksitoikkoiseksi... Siis kun ei ole mitään puutarhaa, missä vuosi toisensa jälkeen juhlia järjestelisi, niin voi (lue: on pakko) keksiä aina uusi juhlapaikka. Onneksi Suomessa on jokamiehen oikeudet ja isokin piknikkuorma kulkee kepeästi maitokärryillä paikasta toiseen.

Rapuja ei ehkä ihan ensimmäiseksi mieltäisi piknikruoaksi, mutta kun keittäminen pitää tehdä jokatapauksessa etukäteen, tulee niistä juuri sopivaa retkievästä. Ja usko tai älä; keitetyt ravut maistuvat aivan ällistyttävän herkullisilta tummavetisen joen rannalla.


KEITETTYJÄ RAPUJA vuodelta 1909

vettä
4 rkl. suolaa
30 rapua
dilliä

Ravut huuhdotaan kylmässä vedessä. Suuressa kasarissa keitetään runsaasti vettä, ja kun vesi kiehuu ripeästi, pannaan ravut veteen, niinikään suola ja dilliä. Ravut keitetään noin 10-15 min. ja jätetään keittoveteen vähäksi aikaa, ladotaan vadille ja koristellaan dillillä.

_______________________

KEITETTYJÄ RAPUJA nykykielellä

rapuja
tillinkukintoja ja -varsia
karkeaa merisuolaa
palasokeria

Huuhtele ravut kylmällä vedellä, tarkista, että kaikki liikkuvat, kuolleet pitää heittää pois. Kiehauta suuressa kattilassa sen verran vettä, että se riittää peittämään kunnolla koko rapumäärän. Mittaa veden määrä ennen kuumentamista. Lisää nippu tillin kukintoja ja -varsia, ja jokaista vesilitraa kohden 2 rkl karkeaa merisuolaa ja 2 sokeripalaa.

Nosta ravut yksitellen kiehuvaan liemeen. Keitä rapuja kannen alla 8-12 minuuttia. (Keittoaika määräytyy rapujen koon mukaan). Nosta kattila liedeltä, poista tillit ja lisää liemeen reilusti uusia tillinkukintoja.

Laita kattila rapuineen lavuaariin jäävesikylpyyn, vaihda jäähdytysvesi heti kun jäät sulavat ja vesi lämpiää. Poista jäähtyneistä ravuista tillit ja säilytä rapuja kylmässä. Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tunnin kuluttua keittämisestä.

_______________________
1 kommentti:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?