torstai 20. lokakuuta 2016

LUUMUSALAATTIEtikka antaa luumuille potkua ja tekee "tylsimyksistä" jännittäviä makupommeja. Kokoonkeitetystä etikkaliemestä tulee kuitenkin aika tuhtia, niin että sokeria saa lisätä melkoisesti, jos luumuista haluaa jälkiruokaa. Vanhassa kirjassa "Salaatti" nimikkeen alta löytyy muitakin etikkaan säilöttyjä kasviksia... Eikä se vanhan ajan kielellä ole kai tarkoittanut muuta kuin "talven varalle säilöttyjä  kesäkasviksia".

___________________

LUUMUSALAATTI vuodelta 1909

2 kg. luumuja
6 dl. viinietikkaa
6 dl. sokeria
kaneelinpalanen
10 neilikkaa

Luumut huuhdotaan, pistellään ja pannaan purkkiin. Viinietikka, sokeri ja mausteet keitetään ja kaadetaan kylmänä luumuille. Pyurkki peitetään ja viikon kuluttua kiehautetaan luumut ja liemi; luumut pannaan purkkiin ja liemi keitetään kokoon, vaahto kuoritaan ja liemi siivilöidään kuumana luumuille. Purkki peitetään paperilla ja säilytetään kylmässä paikassa.

______________________

LUUMUSALAATTI nykykielellä

300 g luumuja
2 dl omenaviinietikkaa
2 dl sokeria
1 kanelitanko
5 mausteneilikkaa

Huuhtele luumut. pistele pintaan haarukalla reikiä ja nosta luumut lasipurkkiin. Laita etikka, sokeri, kaneli ja neilikat kattilaan, keitä miedolla lämmöllä kunnes sokeri liukenee. Anna liemen jäähtyä ja kaada luumujen päälle. Sulje kansi ja anna levätä jääkaapissa viikko.

Keitä luumuja liemessään pari minuuttia, (pitempään, mikäli haluat pehmeitä luumuja), nosta sitten luumut takaisin purkkiin ja keitä lientä kasaan vielä 5 minuuttia. Kaada maustesiirappi luumujen päälle, sulje kansi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä luumusalaattia jääkaapissa.

______________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?