tiistai 25. lokakuuta 2016

UUNISSA PAISTETTU TURSKA


Hahaaaa!!!! Ensilumi tuli Vantaalle tänä aamuna... Tuli ja meni, mutta hetken tipsutteli valkoisenaan ennen kun muuttui tavalliseksi vesisateeksi. Sen kunniaksi tänään herkutellaan kylmän veden VALKOlihaisella kalalla ja LUMIVALKEALLA kermaviilikastikkeella. *❅*❉*❆*❅*❉*❆*


Vanhanajan uuniturska pääsi muuttumisleikkiin ja päätyi kalapuikoiksi. Kermakastike osallistui samaan leikkiin ja huomasi yht'äkkiä olevansa maustettu kermaviili. Korppujauhoillekin meinasi käydä samalla tavalla; oli ihan hilkulla, ettei niistäkin olisi tullut japanilaisia pankojauhoja, ruiskorppujauhoja tai murskattuja maissihiutaleita... Niin, ja nyt kun turska pilkottiin puikoiksi, olisi kypsennyksen voinut hoitaa ilman uuniakin, vaikka uppopaistamalla.

Se ja sama; sata vuotta vanha idea toimii, vaikka palapelin palasia vähän vaihteleekin.
______________________

UUNISSA PAISTETTU TURSKA vuodelta1909

1 1/2 kg. turskaa
3-4 rkl. voita
1 muna
2 rkl. survottuja korppuja
1 1/2 rkl. suolaa
3 dl. kermaa

Turska perataan, huuhdotaan ja pyyhitään kuivaksi. Se asetetaan voilla voideltuun uunipannuun ja sivellään vatkatulla munalla; päälle sirotellaan survotut korput ja suola, sitte pannaan kala uuniin paistumaan. Kun se alkaa ruskeutua, kaadetaan kerma päälle ja kala saa paistua valmiiksi. Turska tarjotaan kastikkeineen.

________________________

UUNISSA PAISTETTU TURSKA nykykielellä
= kalapuikot uunissa (7 kpl)

170 g ruodotonta kalafileetä (=iso filee) tai kohmeista pakasteturskaa
1 luomumuna
1 dl korppujauhoja, pankojauhoja tai maissihiutalemurskaa
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl valkopippuria
nokare voita

Leikkaa kala tangoiksi, riko munan rakenne ja sekoita mausteet korppujauhoihin. Kääntele kalapalat ensin kananmunassa, ja sitten korppujauhoissa. Voitele uunivuoka ja paista kalapuikkoja 200℃ uunissa 15-20 minuuttia, käännä puikot puolessa välissä. Tarjoa merisuolalla,  tillillä, suolakurkulla ja sinapilla maustetun kermaviilin kanssa.

______________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?