lauantai 1. huhtikuuta 2017

PÄHKINÄKAKKU


Valkuaisvaahto tuo pähkinäkakun rakenteeseen marenkimaista rapeutta. Sokerin kanssa kannattaa olla varuillaan... Varsinkin, jos lisää karamellipäärynöitä, niin kuin minä tein. Raikas ja täyteläinen vaniljajäätelö kruunaa makuelämyksen, ja tekee kakkupalasesta ihan kokonaisen jälkiruoka-annoksen.

Eihän tätä joka päivä söisi, mutta jos nyt viikonlopun kunniaksi?!


PÄHKINÄKAKKU vuodelta 1909

6 munaa
212 gr. sokeria
175 gr. kuorittuja pähkinöitä
2 rkl. vehnäjauhoja

Munankeltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi; kuoritut, jauhetut pähkinät lisätään; vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset sekoitetaan varovasti joukkoon. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

____________________

PÄHKINÄKAKKU nykykielellä
=pähkinäinen päärynäkakku

2 rkl normaalisuolaista kotimaista voita + ylimääräistä kakkuvuoan voiteluun
3 kypsää päärynää
50 g fariinisokeria
3 luomu munaa
60-100 g sokeria
125 g pähkinäjauhetta (monitoimikoneella hienoksi jauhettua pähkinärouhetta)
2 rkl vehnäjauhoja

Voitele kakkuvuoka. Sulata voi pannulla, ripottele fariinisokeri sekaan. Halkaise päärynät ja laita pannulle leikkuupinta alaspäin. Kypsennä reippaalla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa ja päärynät karamellisoituvat. Asettele päärynät vuokaan leikkuupinta pohjaa vasten.

Erottele keltuaiset valkuaisista, vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vatkaa keltuaisten sekaan pähkinäjauhe, vehnäjauhot ja sokeri. Kääntele valkuaisvaahto taikinaan ja kaada päärynöiden päälle uunivuokaan. Paista 160℃ uunissa puolesta tunnista vajaaseen tuntiin, kunnes kakkuun painettuun banbutikkuun ei enää tartu taikinaa.

Tarjoa jäähtyneenä vaniljajäätelön kanssa.

____________________






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?