keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

PARSAVANUKAS


Parsa maistuu keväälle!
Meillä myytävien; viljeltyjen parsojen, lisäksi piikkipensaista napsautetut villiparsannuput vasta herkkua ovatkin! Eteläisemmässä Euroopassa kannattaa siis pitää luontoretkillä silmät auki, mutta näillä leveyksillä villiparsoista on turha haaveilla. Ihan kohta pintaan putkahtavista horsman versoista saa aika hyvän kotimaisen korvikkeen. Kannattaa kokeilla, maku on yllättävän parsamainen. Ja saahan kaupasta nyt jo espanjalaista parsaakin... Kotimaiseen parsaan en ole vielä koskaan törmännyt, vaikka on sitä meilläkin kuulemma kasvatettu jo 1700 luvulta lähtien.

Isoäidin aikaisessa vanukasohjeessa parsat jätetään pieniksi palasiksi, mutta minä hurautin massan sauvasekoittimella sileäksi. Rakenteesta tuli tasainen ja ilmava. Raastoin pitkään kypsynyttä parmesaania pinnalle, juuri ennen tarjoamista. Sen suolakiteet rapsahtelivat mukavasti hampaissa ja aromi tuki hienosti parsan hentoa makua.

Parsavanukas sopisi hyvin vaikkapa brunssipöytään... Tai vappupiknikille?!

VANUKKAAT SAAVAT KYPSYÄ KAIKESSA RAUHASSA, MIEDOSSA UUNINLÄMMÖSSÄ, VESIHAUTEESSA.
PARSAVANUKAS vuodelta 1909

150 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
8 munaa
1-2 dl. vehnäjauhoja
suolaa
sokeria
1:n sitruunan kuori
8-9 dl. kermansekaista maitoa
1/2 kg. parsaa
vettä
suolaa

Munankeltuaiset sekoitetaan yksitellen hierottuun voihin. Vehnäjauhot, mausteet, raastettu sitruunan kuori, maito ja vaahdoksi vatkatut valkuaiset lisätään; viimeksi sekoitetaan vähässä, hiukan suolatussa vedessä keitetyt parsapalat. Seos kaadetaan voideltuun, survotuiolla korpuilla jauhotettuun vuokaan, joka pannaan uuniin paistumaan.

__________________

PARSAVANUKAS nykykielellä

1 pieni sipuli
1/2 kg parsaa
2 rkl kotimaista normaalisuolaista voita (tai neitsytoliiviöljyä) + ylimääräistä uunivuokien voiteluun
merisuolaa
valkopippuria myllystä
1 luomu sitruunan hienoksi raastettu kuori
3-4 luomu kananmunaa
1/2 dl korppujauhoja
4 dl luomu kuohukermaa
60 g vehnäjauhoja

Kuori ja silppua sipuli. Kuori parsat (jos tarpeen), leikkaa varsien kuivaneet päät pois ja paloittele varret parin sentin pituisiksi. Sulata 1-2 rkl voita pannulla, kuullota sipulia ja parsoja, kaada sekaan vettä ja hauduta kasvikset kannen alla pehmeiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunankuoriraasteella.

Erottele keltuaiset valkuaisista, vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Voitele uunivuoat, ja jauhota korppujauhoilla. Laita tehosekoittimen kulhoon parsat ja sipulit liemineen, sekä keltuaiset, kerma ja  jauhot. Aja seos tasaiseksi, kääntele sekaan valkuaisvaahto. Kaada vanukasmassa vuokiin ja paista vesihauteessa, 160℃ uunissa puolisen tuntia.

_________________









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?