maanantai 5. kesäkuuta 2017

KERMAKAKKU (seesaminsiemenillä)


Eilisiltana sain haasteen luoda kermakakkuaineksista jotain uutta ja erilaista. Yksi maistelija oli tykästynyt äitienpäiväpostauksen kakkuohjeeseen, kun taas toiselle eivät mansikat ja/tai valkosuklaa sopineet alkuunsakaan.

Inkiväärin palanen ja paahdetut thaimaalaiset seesaminsiemenet pääsivät mukaan muuttumisleikkiin. Valmiiksi paahdetuista ja hienoksi jauhetuista siemenistä saa pika-avun helposti. Mutta onnistuu seesamin paahtaminen kotioloissakin; siemenet vain kuivalle, kuumalle pannulle...  Jäähtyneet seesaminsiemenet voi sitten jauhaa morttelissa tai jos paahdat kerralla suuremman määrän, niin monitoimikoneessa.

Kermakakku sai seesamista pehmeää paahteisuutta, ja inkivääristä jännittävän loppusilauksen.
Ihan jotain muuta!



KERMAKAKKU vuodelta 1909

6 munaa
250 gr. sokeria
3 1/2 dl. hyvää kermaa
1:n sitruunan kuori
275 gr. vehnäjauhoja

Munankeltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi; vatkattu kerma, raastettu sitruunan kuori ja vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon, viimeksi munanvalkuaiset vaahdoksi vatkattuina. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

_____________________

KERMAKAKKU nykykielellä
= seesaminsiemen-inkiväärikakku

3 luomu munaa
voita kakkuvuoan voiteluun ja korppujauhoja jauhottamiseen
120 g sokeria
1 1/2 dl luomu kuohukermaa
1 luomu sitruunan hienoksiraastettu kuori
1/2 dl paahdettuja ja jauhettuja seesaminsiemeniä *, säästä ripaus sokerikuorrutteeseen
140 g luomu vehnäjauhoja
peukalonpään kokoinen pala luomu inkivääriä
tomusokeria

Erottele valkuaiset keltuaisista. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja keltuaiset sokerin, kerman, sitruunankuoriraasteen, seesaminsiementen ja jauhojen kanssa tasaiseksi.

Sekoita valkuaisvaahto ja keltuaistaikina varovasti. Kaada taikina vuokaan ja paista 170℃ uunissa, kunnes puiseen koetikkuun ei enää jää taikinaa kiinni. Kuorruta kakku jäähtyneenä inkivääri-sokeriliemellä. (Hienoksiraastettua luomu inkivääriä+ripaus paahdettuja seesaminsiemeniä+tomusokeria+maitoa/vettä).

* paahda kuumalla pannulla, kunnes siemenistä lähtee paahtunut ja pähkinäinen aromi, anna jäähtyä ja jauha monitoimikoneella tai morttelilla hienoksi.

______________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?