maanantai 10. heinäkuuta 2017

PURKKISÄILYKEVIHANNEKSET


Viinimarjan lehdessä paistettu maalaisjuusto oli niin hyvää, että sillä haluaisin herkutella jonain pimeänä talvipäivänäkin.... Säilömisohjeelle oli siis ihan oikea tarve.

Vihannekset näyttävät kauniilta purkeissa, vaikkei niitä varmaankaan nykypäivänä kukaan viitsi  suolaveteen säilöä. Turhaa työtä, kauppiaat kun pitävät meidät yltäkylläisyydessä ympäri vuoden... Mutta viinimarjapensaan lehti on oma lukunsa, sitä ei saa mistään.


Sokeriherneitä vanhassa ohjeessa keitettiin kokonainen tunti. Nämä makeat palot olivat pullistuneet jo niin valtaviksi, että pakkohan ne oli perata. Keitin herneet al denteiksi, vajaat 10 minuuttia.


Porkkanoita keitettiin ennen vanhaan puoli tuntia. Nämä pikkukaverit porisivat padassa vain 15 minuuttia.


Vanhassa kirjassa ei ole viinimarjapensaan lehdille säilöntäohjetta ollenkaan, mutta pinaatille löytyy resepti. Hentoja pinaatinlehtiä on keitetty peräti 15 minuuttia! Nykypinaatille riittäisi pelkkä ryöppääminen, eika viinimarjapensaan lehtiäkään kannata muutamaan minuuttia kauempaa keitellä.

Jos purkki on iso ja lehtiä niukasti, kannattaa ne pinota yhdeksi suureksi kasaksi ja laittaa siististi purkin pohjalle ennen liemen päälle kaatamista. Jos onnistut saamaan lehtiä mielin määrin, kannattaa lehdet pinota kymmenen kasoihin, ja rullata tötteröiksi. Purkkiin mahtuu lehtirullia aika paljon... Rullan saa myös helposti purkista käyttöön.
____________________

PURKKISÄILYKEVIHANNEKSET vuodelta 1909

Parsa:
Liemi:
1 tl. suolaa 1ltr:lle vettä,
Kiehumisaika: 1/2 tuntia.

Kukkakaali:
Liemi: 1 tl. suolaa, 1/2 tl. sokeria 1 ltr:lle vettä,
Kiehumisaika: 1/2tuntia.

Herneet:
Liemi: 1 tl. suolaa,1 tl. sokeria 1 ltr:lle vettä. Idut poistetaan herneistä. Herneet keitetään kaksi kertaa itämisen välttämiseksi.
Kiehumisaika: 1:nen kerta 1/2 tuntia. 2:nen kerta 20 min.

Sokeriherneet:
Liemi: 1 tl. suolaa 1 ltr:lle vettä.
Kiehumisaika: 1 tunti.

Porkkanat:
Liemi: 1 tl. suolaa 1 ltr:lle vettä.
Kiehumisaika: 1/2 tuntia.

Pinaatti:
Liemi: 2 tl. suolaa 1 ltr:lle vettä.
Kiehumisaika: 15 min.

_________________________

PURKKISÄILYKEVIHANNEKSET nykykielellä
= suolaveteen säilötyt viinimarjapensaan lehdet, porkkanat ja sokeriherneet

Liemen mittasuhde:
1 tl merisuolaa
1 l vettä

Kuumenna vesi kiehuvaksi, liuota suola veteen. Keitä porkkanat al denteiksi: max. 15 minuuttia, ja herneet max. 10 minuuttia. Viinimarjan lehdille riittää muutama minuutti, max. 5 min.

Pysäytä kypsyminen, ja säilytä väri, kastamalla vihannekset jääveteen, (tai huuhtelemalla mahdollisimman kylmällä vedellä). Laita vihannekset puhtaisiin lasipurkkeihin ja kaada keitinliemi päälle. Pinoa viinimarjan lehdet yhdeksi suureksi pinoksi ja nosta purkin pohjalle, kaada keitinliemi päälle. Sulje kannet ja anna purkkien jäähtyä huoneenlämmössä, säilytä jääkaapissa.

_______________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?