maanantai 3. heinäkuuta 2017

RAPARPERITORTTU


Viime kesänä raparperiaikaan kokeilin jo tätä ohjetta. Vanhanajan pohjataikinasta tuli sen verran löysää, että lisäsin reippaasti jauhoja... Lopputulos oli rustiikkinen galette-piirakka, muistatko?

No, nyt ajattelin, etten tarvitse kaulinta ollenkaan. Sain laiskimus-älyväläyksen, ja jätin taikinan juuri niin veteläksi kuin ohjessa sanotaan... Siihen sitten kippasin raparperit ja muutaman mansikankin. Herkullinen jälkiruoka tästä tulee, muttei tekelettä kyllä parhaimmalla tahdollakaan voi tortuksi kutsua.


RAPARPERITORTTU vuodelta 1909

1 muna
1/2 dl maitoa
150 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
2 1/2 dl. vehnäjauhoja
täyte:
tuoretta raparperia ja sokeria, tahi tuoreita mustikoita ja sokeria

Yllä mainitut ainekset sekoitetaan koossa pysyväksi seokseksi ja jätetään kovettumaan. Taikina kaulitaan voidellulla pellillä ohuiksi levyiksi, reunat käännetään ylöspäin, sokeroidut marjat tahi
raparperi levitetään tortulle, joka paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

__________________

RAPARPERITORTTU nykykielellä
= raparperi-mansikkapaistos

pohja:
1 luomu muna
1/2 dl luomu maitoa
150g huoneenlämpöistä voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
2 dl raparperinpaloja
1 dl neljään osaan pilkottuja mansikoita
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja

Sekoita pohja-aineista taikina. Huuhtele, (kuori) ja pilko raparperit. Poista mansikoista kannat ja leikkaa marja neljään osaan. Sekoita sokeri ja perunajauho raparperi- ja mansikkapaloihin.

Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla tai (voitele voilla ja jauhota korppujauhoilla). Kaada taikina vuokaan, ja levitä raparperit sekä mansikat päälle (painele täytettä pohjen sekaan).

Paista 200℃ uunissa noin tunti, kunnes taikina on kypsää (paistokseen painettuun cocktailtikkuun ei jää enää taikinaa) ja reunat hieman ruskistuneet. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakermavaahdon kanssa.



_________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?