sunnuntai 1. lokakuuta 2017

OMENASOSE


Omppusose on vaan niin hyvää, vaikkei raaka-ainelistalta löydy kuin sokeri, vesi ja kotimaiset omenat. Isoäidin aikainen ohje on salisyylihappoineen asteen verran "eksoottisempi". Täytyy tunnustaa; salisyylihappo oli minulle tuttu vain särkylääkepakkauksista, asetyyli-alkuliitteellisenä...

Tämän reseptin ansiosta opin; että salisyylihappoa voi eristää koivusta ja pajusta, että siitä juuri tehdään asetyylisalisyylihappoa, eli aspiriinia... Ja että salisyylihappoa on käytetty myös mm. syylien ja känsien paikallishoitoon, ja vanhanaikaisen kopiopaperin valmistukseen.

Tiedä häntä, miten salisyylihappo olisi omenasoseen makua muuttanut, vai olisiko kenties parantanut säilyvyyttä? Jätin kuitenkin aspiriinit soseestani pois... Vaikka; särkyjä poistava ja verisuonitukoksia ennaltaehkäisevä jälkiruokasose kuulostaisikin loistavalta innovaatiolta?!


OMENASOSE vuodelta 1909

2 kg. happamia omenoita
1/2 kg. sokeria
2 dl. vettä
1/2 tl. salisyylihappoa

Sokeri ja vesi keitetään kirkkaaksi liuokseksi, omenat kuoritaan ja leikataan lohkoiksi suoraan sokeriliemeen. Kaiken tämän annetaan kiehua, kunnes omenat täydellisesti soseutuvat. Salisyylihappo sekoitetaan viimeksi omenasoseeseen, ja kaadetaan kuivaan, kuumennettuun purkkiin jäähtymään. Homehtumisen välttämiseksi levitetään liinavaate soseen päälle ja sen päälle levitetään puolukkahilloketta. Purkki peitetään paperilla ja säilytetään kylmässä paikassa.

____________________

OMENASOSE nykykielellä

2 kg omenoita
500 g sokeria
2 dl vettä

Pese, (kuori) ja lohko omenat. Poista siemenkodat.

Keitä sokerista ja vedestä kirkas siirappi, lisää omenalohkot ja hauduta pehmeiksi kannen alla. Soseuta omenat sauvasekoittimella. Purkita sose pestyihin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin, sulje kannet. Anna purkkien jäähtyä huoneenlämmössä, säilytä kylmässä.

___________________


3 kommenttia:

  1. Oivallinen innovaatio ;D

    VastaaPoista
  2. Kyllä se salisyyli siellä säilöntäaineena on, happo kun parantaa säilyvyyttä. Saman asian ajaa myös sitruunahappo tai askorbiinihappo eli C-vitamiini. Sitä käytän sokerittomaan omenasoseeseeni.
    Ohjeen mukaisella määrällä sokeria säilyy kyllä ihan hapottakin.

    Glotter-Bäckerin

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?