perjantai 10. marraskuuta 2017

APPELSIINIMARMELAATI

CROQUE MADAME-LEIPÄ & APPELSIINIMARMELAATIA ISÄNPÄIVÄAAMUKSI?!
Paljon onnea vaan, paljon onneeaa vaaan, paljon onneeeeaaaaa Iskä, paljon onneeeaaaa vaaaaan!

Jos joskus, niin nyt on aika herätellä Isä laululla ja omatekoisella aamupalalla. Klassikko; Croque Madame (Croque Monsieur + paistettu kananmuna), valmistuu paahdetuista leivistä, juustoraasteella höystetystä valkokastikkeesta (mornay, se mitä tehtiin isoäidin "muhennetut makaroonit" ohjeessa), juustoviipaleesta, kinkkusiivusta ja häränsilmästä (yhdeltä puolelta paistettu kananmuna). Ellet jaksa innostua leivästä, tai; jos aamupala ei vaan kuulu Iskän tapoihin, saat tästä isoäidin marmelaati-ohjeesta kultaisen keskitien. Hillon voi keittää purkkiin valmiiksi, eikä H-hetkellä tarvitse kuin paahtaa leipä!



Aurinkoista Isänpäivää!
______________________

APPELSIINIMARMELAATI vuodelta 1909

5 appelsiinia
3 sitruunaa
2 ltr. 8 dl. vettä
2 kg. sokeria

Appelsiinit ja sitruunat huuhdotaan, pyyhitään kuiviksi ja kuoritaan. Valkoinen osa kuorista leikataan pois ja keltainen kuori leikataan hienoiksi suikaleiksi. Siemenet poistetaan, hedelmälohkoista, jotka paloitellaan ja pannaan kuorien kera 24 tunniksi kylmään veteen. Ne keitetään senjälkeen samassa vedessä pehmeiksi noin 1-2 tuntia ja jätetään silleen vielä seuraavaan päivään. Nyt lisätään sokeri, ja marmelaati saa hiljalleen kiehua kirkkaaksi ja kyllin sakeaksi. Kiehuessa kuoritaan vaahto tarkkaan pois. Marmelaati säilytetään lasipurkissa ja tarjotaan paahdetulle leivällä siveltynä teen ohella.

_____________________

APPELSIINIMARMELAATI nykykielellä
= joulumausteilla höystetty isäinpäivä-marmeladi

4 luomu appelsiinia
vettä niin paljon, että kuoret ja hedelmälohkot peittyvät
4 dl sokeria
2 kanelitankoa
6 mausteneilikkaa

Huuhtele ja kuivaa appelsiinit. Leikkaa molemmat päät pois, nosta hedelmät leikkuulaudalle pystyyn ja kuori mukaillen kaarevaa kylkeä, niin että saat mahdollisimman pitkiä kuorisiivuja. (Hedelmän pintaan ei saa jäädä valkoista kuorta.) Laita kuoren pala kerrallaan leikkuulaudalle ja vuole valkoinen kuoren osa terävällä veitsellä pois. Leikkaa trimmatut keltaiset kuoret 4 mm ohuiksi tikuiksi. Viillä terävällä veitsellä hedelmälohkojen ja kalvojen välistä lohkot yksitellen irti. (Tarkoitus on päästä kuoren alla olevasta valkoisesta kalvosta eroon, samoin kuin hedelmälohkojen sitkeistä välikalvoista.)

Laita appelsiinilohkot ja kuoritikut kattilaan, kaada vettä päälle niin paljon, että koko komeus peittyy reilusti. Liota kuoria huoneenlämmössä yön yli.

Lisää kattilaan sokeri ja mausteet. Kuumenna keitos kiehumispisteeseen, hämmennä niin kauan, että sokeri liukenee veteen. Keitä marmelaatia miedolla lämmöllä ainakin tunti, kunnes liemi on siirappimaista ja kuoren palat läpikuultavia. Nouki mausteet marmelaatista, purkita kuuma hillo puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet. Säilytä viileässä.

____________________


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?