maanantai 20. marraskuuta 2017

SIANKYLKIPAISTI

NYT NAUTITAAN INKIVÄÄRILLÄ, LUUMULLA JA OMENALLA MAUSTETTUA POSSUPATAA. 
Sateinen sunnuntai oli tämän syksyn ensimmäinen pataruokapäivä... Sellainen, kun mieli tekee vain jotain höyryävän kuumaa... Jotain täyteläistä ja mehevää... Kun lihatiski vetää ruokaostoksilla  puoleensa kuin magneetti.

NYKYKIELINEN SIANKYLKIPAISTI MUHI UUNISSA NIIN KYPSÄKSI, ETTÄ OMENAT SULIVAT KASTIKKEESEEN, LIHA MUREUTUI PEHMEÄKSI JA LIEMI SUURUSTUI  KASTIKKEEKSI ILMAN VEHNÄJAUHOJAKIN... 
Siankylkipaisti on maistunut Anna Hildanllekin; siitä kertoo reseptin reunaan lyijykynällä raapustettu muistiinpano "Erinomaista".


SIANKYLKIPAISTI vuodelts 1909

1 1/2 kg. siankylkeä
1/2 sitruunaa
1 rkl. suolaa
1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1/2 tl. hienonn valkopippuria
5 luumua
2 hapanta omenaa
vettä

kastike:
1 1/2 rkl. vehnäjauhoja
2 tl. sinappia

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä, kamara poistetaan, ja luut säretään. Sen pinta hierotaan sitruunalla, ja sitte liha paloitellaan sopivan suuruisiksi palasiksi. Nämä asetellaan uunipannuun, lihapuoli ylöspäin, mausteet ripotellaan päälle, ja kylkipaisti pannaan kuumaan uuniin paistumaan. Vähän ajan kuluttua lisätään pannuun kiehuvaa vettä, huuhdotut, viipaleiksi leikatut omenat ja luumut asetetaan lihapalasien päälle. Palaset käännetään, kun ovat ruskeutuneet, ja saavat paistua, kunnes tuntuvat mureilta. Liha valellaan paistumisen aikana usein liemellään.

Rasva kuoritaan liemestä pois ja kastike suurustetaan vehnäjauhoilla. Se saa kiehua vähän aikaa, maustetaan sinapilla ja siivilöidään.
_______________________

SIANKYLKIPAISTI nykykielellä

700-800 g possun kylkilihaa tai kassleria
nokare voita
1/2 luomu sitruuna
mustapippuria/valkopippuria myllystä
merisuolaa myllystä
1 laakerinlehti (tai rosmariinin oksa)
1 valkosipulin kynsi
2 kotimaista, hapanta omenaa
peukalonpään kokoinen pala luomu inkivääriä
100g kuivattuja kivettömiä luumuja
(loraus punaviiniä, ei välttämätön, mutta hyvä lisä)
lihalientä tai vettä

Kuutioi liha, sulata voi kuumalla pannulla ja paista lihapaloihin kauniin ruskea pinta. Laita lihat pataan, halkaise sitruuna ja raasta ensin puolikkaan sitruunan kuori hienoksi, purista sitten mehu talteen. Lisää kuoriraaste ja mehu pataan. Jauha päälle pippuria ja suolaa, lorauta sekaan desin verran punaviiniä ja niin paljon lihalientä (tai vettä), että lihat peittyvät. Poista omenien siemenkodat, lohko hedelmäliha, kuori ja raasta inkivääri. Heitä pataan laakerinlehti (tai rosmariinin oksa), kokonainen valkosipulin kynsi, lohkotut omenat, kuivatut luumut ja raastettu inkivääri.

Hauduta pataa 160℃ uunissa pari-kolme tuntia, kunnes liha on sopivan mureaa. Tarkista maku ja lisää halutessasi  suolaa ja pippuria. Tarjoa pinaattimuhennoksen kanssa.

________________________












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?