keskiviikko 13. toukokuuta 2020

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / SAIPPUAN VALMISTUS


Kukapa olisi arvannut, että vanhan ajan saippuareseptillä olisi ihan oikeasti käyttöä? Nyt kun kädet on jynssätty karheiksi, saa kotitekoisesta palasaippuasta mukavaa vaihtelua. Tavoitteena oli  mahdollisimman yksinkertainen, ja luonnollinen saippua: ei hajusteita, eikä väriaineita, ja rasvana  kylmäpuristettua oliiviöljyä. Extra virginiä en olisi kyllä muuten raaskinut saippuaksi jalostaa, mutta löysin ihan sattumalta alle 4€ hintaisen, puolen litran muovipullon Rainbow kylmäpuristettua oliiviöljyä. (5 dl öljyä = 450g, eli lorautin tilkan ruoanlaittoöljyä sekaan, jotta sain reseptiin tarvittavat, täydet 500g).

PIDÄ SAUVASEKOITIN POHJASSA, ETTEI MUODOSTU ILMAKUPLIA (=REIKIÄ SAIPPUAAN)
Muottina käytin litran maitotölkkiä, ja lipeänä tällä kerralla Thermolux viemärinavaajaa (natriumhydroksidia = lipeää). Tämän saippuan jäljiltä käsiin jää ihanan sileä pehmeys... Mutta; nälkäiselle tätä ei voi suositella. Palojen koosta riippuen muistuttaa vaaleankeltaisen saippuan ulkonäkö epäilyttävästi voita... Tai juustoa.


SAIPPUAN VALMISTUS
125 g vettä
64 g lipeää (viemäriraetta esim. Thermolux)
500 g oliiviöljyä

lisäksi:
puhdas maitotölkki
lämpömittari
kattila
nuolija
sauvasekoitin
vaaka
suojakäsineet
rauhallinen ympäristö, missä on hyvä tuuletus

Lämmitä öljy max. 50℃:ksi. Mittaa vesi ja lipeä. Sekoita LIPEÄ VETEEN (tärkeää mitata vesi kattilaan ja kaataa lipeä sekaan, ei toisinpäin!) Älä säikähdä, seos kuumenee ja höyryää. (Tämän takia pitää olla hyvä tuuletus, höyry on myrkkyä, sitä ei saa hengittää!) Sekoita niin että saat kaiken lipeän liukenemaan veteen. Anna lipeäveden jäähtyä 40-50℃, max. 50℃.

Kaada lipeäliemi rasvaan (taas lipeä nesteeseen), ja laita sauvasekoitin kattilan pohjaan kiinni. Anna sauvan surista, kunnes saat kiisselimäisen seoksen. Kaada saippuatahna muotiin, kopauta muotin pohjaa muutaman kerran pöytään (ilmakuplat häviävät), ja peitä muotti pyyheliinalla.

Anna saippuan tekeytyä vuorokausi (tai odota ainakin yön yli). Saippuassa tapahtuu kemiallinen reaktio ja massa lämpenee. Ota saippua seuraavana päivänä, vielä pehmeänä, muotista. Revi maitotölkki pois ja leikkaa saippua palasiksi. Jos haluat pujottaa saippuan naruun, poraa paloihin reiät ja tee löysä solmu jokaisen palan väliin.

Anna saippuan kypsyä vähintään kuukausi, mieluiten kolme. (Tuoreeltaan saippua saattaa kuivattaa ihoa, mutta odotus palkitaan. Valmis oliivisaippua hoitaa käsiä hellästi.)

1 kommentti:

  1. Hei, kiitos blogista! Muistelen, että joskus aiemmin postauksissa oli myös varsinaisen nykyaikaistetun ohjeen lisäksi oli myös alkuperäinen isoäidin aikainen ohje. Olisiko mahdollista saada myös näihin uusiin postauksiin se vanha ohje vertailukohdaksi? Vanhat ohjeet olivat mielenkiintoista luettavaa jo erilaisen kielen käytön takia ja lisäksi oli opettavaista nähdä miten vanhoista ohjeista saa muokattua nykyelämään sopivia.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?