YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
tiistai 26. lokakuuta 2010
POLTETUT MANTELIT
Tässä tulee vanhan ajan vinkki makeannälkäisille. Paahdettu sokeri ja rapeat mantelit maistuvat missä vain, ne sopivat kahvipöytään yhtälailla kuin patikkaretkellekin. Poltetut mantelit saavat verensokerin sinkoamaan ilotulitusraketin vauhdilla, ja näitä energiapommeja tulee napsittua helposti aina vain "vielä yksi"...
Kun oikein yritin, keksin herkullisille kaloripommeille pari puolustustakin: mantelit ovat oikeasti terveellisiä: ne laskevat huonoa kolesterolia, niissä on runsaasti vitamiineja (A, B ja E) ja foolihappoakin. Sokerille sitävastoin on vaikeampi löytää puolustuksen sanaa, mutta eihän näitää herkkuja tarvitse ihan joka päivä syödä.
Poltetut mantelit muistuttavat Tallinnan raatihuoneentorilla myytäviä, keskiaikaisella reseptillä valmistettuja, maustettuja manteleita, siitä sain idean lisätä sokerin joukkoon joulumausteita. Eläköön vanhan ajan mielettömät makukeksinnöt!
*********************************************
POLTETUT MANTELIT vuodelta 1909
150 gr. sokeria
4 rkl. vettä
150 gr. mantelia
Sokeri ja 2 rkl. vettä sulatetaan paistinpannussa. Kuivatut kokonaiset mantelit pannaan sekaan ja vesi saa hiljaisella tulella kiehua kuiviin. Pannu nostetaan tulelta pois, ja mantelit saavat jäähtyä. Loput vedestä lisätään ja pannu nostetaan uudelleen tulelle, mantelia on koko ajan hämmennettävä.
Kun liemi toisen kerran on kiehunut kuiviin, hämmennetään mantelia kovemmalla tulella. Kun ne paukkuvat ja sokeri on takertunut niiden ympärille, kaadetaan ne heti jäähtymään.
********************************************
POLTETUT MANTELIT NYKYKIELELLÄ
=KARAMELLIMANTELIT
1 dl sokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
ripaus muskottia
ripaus suolaa
100 g kokonaisia kuorellisia manteleita
Sulata sokeri pannulla. Lisää mausteet seokseen ja kaada mantelit pannulle. Nostele seosta kahdella ruokalusikalla niin että jokainen manteli saa taseisen sokerikuorrutuksen.
Kumoa manteliseos leivinpaperin päälle jähmettymään. Irrota kovettuneet karamellimantelit toisistaan, tarjoa kahvipöydässä leivonnaisten sijasta tai napostele sellaisenaan.
*********************************************
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tämä on ihana! Ja kuulostaa yksinkertaiselta tehdä! Kokeilen varmasti tätä, sillä etsimme esikoisellemme vaihtoehtoja tavallisille karkeille, koska hänen vatsansa ei kestä niiden lisäaineita.
VastaaPoistahei Ainoanniina, tää on niin hyvää !
VastaaPoistaJos esikoisesi hurahtaa täysin näihin vanhan ajan herkkuihin, kannattaa ehkä jättää kaneli pois, niin ei tarvitse huolestua kumariinin syöntirajoituksista (kumariinihan on se kanelissa esiintyvä maksatoksinen aineosa.)
Makeaa viikonloppua !
Hyvä huomio, täytyy muistaa ottaa huomioon.
VastaaPoistaJopas tuli hauska myyjäisartikkeli,kiitos! IKT
VastaaPoista:-)
VastaaPoistaRanskassa näitä "poltettuja manteleita" myydään kaupunkijuhlien aikaan; mustista padoista nousee valloittava tuoksu. Ihania, aivan ihania. Ja kiva saada reseptikin, kokeilen varmasti myös itse!
VastaaPoistaja ajattele miten helppoa näitä on tehdä !
VastaaPoista:)
Tuli hyviä vaikka tais vähä kärtsähtää :P mut on syötäviä :) helppo ja yksin kertainen ohje.
VastaaPoistano ens kerralla sit vaan lyhempi paahtoaika ja/tai miedompi lämpö !?
VastaaPoista:-)
Kuinka kauan suurin piirtein kannattaa paistaa?
PoistaEntä jähmettäminen, kuika kauan siinä menee?
Kuikahan kauan mahtaa mennä tos reseptissä?
VastaaPoista