torstai 14. lokakuuta 2010

SITRUUNAKASTIKE KALARUOKIIN



Voin kuvitella raikkaan sitruunakastikkeen Anna Hildan juhlapöydässä, Arabian kultareunaisessa kastikekulhossa. Voin kuvitella, kuinka eksoottiselta kala onkaan maistunt tämän kastikkeen kanssa. Sitruunakastike on ollut hienostunutta herkkua 1900-luvun alussa, Anna Hildakin on antanut kastikkeelle täyden kympin.

Mutta...kerman, sokerin ja sitruunan yhdistelmä tarkoittaa minun makumuistoissani lemon curd- tahnaa, hillomaista makeaa paahtoleivän levitettä. Sain lisätä kastikkeeseen järjettömän paljon suolaa, ennen kun onnistuin hävittämään sitruunatahnan ajatuksistani. En siis itse osaa kuvitella tätä kastiketta oman kala-annokseni höysteeksi, mutta resepti sopii varmasti kaikille, jotka ei eivät koskaan ole maistaneet lemon curdia, tai sitten vannoutuneille lemon curd- faneille.

******************************************

SITRUUNAKASTIKE KALARUOKIIN vuodelta 1909

3 rkl. voita
4 dl. kermaa tahi maitoa
3 munankeltuaista
1 sitruuna
1 tl. sokeria
suolaa
2 rkl. hienonn. persiljaa

Voi sulatetaan kasarissa, kerma tahi maito ja vatkatut munankeltuaiset listätään ja kastike vispilöidään vienolla tulella, kunnes sakenee.

Raastettu sitruunankuori ja menu, sokeri, suolaa ja persilja sekoitetaan kastikkeesen joka tarjotaan heti.

********************************************

SITRUUNAKASTIKE KALARUOKIIN NYKYKIELELLÄ

1 sitruuna
1 rkl oliiviöljyä
4 dl laktoositonta ruokakermaa
3 munankeltuaista
merisuolaa
1/2 dl persiljanlehtisilppua

Pese sitruuna hyvin, raasta kuori hienoksi (varo valkoista osaa, se on kitkerää), purista mehu talteen.

Kuumenna öljy kattilassa. Vatkaa ruokakerma ja munankeltuaiset sekaisin, lisää seos kattilaan koko ajan vatkaten. Kuumenna kastiketta kunnes se saostuu, muista hämmentää koko ajan.

Lisää kastikkeeseen sitruunanmehu ja kuoriraaste, mausta suolalla. Sekoita persiljasilppu joukkoon juuri ennen tarjoamista.

*********************************************

6 kommenttia:

  1. Jes, kastikeohjeet ovat aina tervetulleita ainakin tämän tumpelon keittiöön. :)

    VastaaPoista
  2. Moi Martina, kiva kuulla että kelpaa...lähitulevaisuudessa on luvassa muuten lisää kastiketta, kun erilaiset lihapullat ja niiden kastikkeet tulee testausvuoroon...aurinkoa syksyyn ja happy cooking !

    VastaaPoista
  3. Moi! Sikahyvää kastiketta tuli! Kalapihvien kruunu!

    VastaaPoista
  4. Moro! Sikahyvää kastiketta tuli! Kalapihvien kruunu oli tämä!

    VastaaPoista
  5. Koitin ja petyin, vaikka tein ohjeeen mukaan. Sorry, parempiakin löytyy.
    Makuasioista ei voi kuin kiistellä.

    VastaaPoista
  6. Hei pettynyt Anonyymi, jos luet saatetekstini loppuun, huomaat, ettei ainakaan minun kanssa tarvitse kiistellä... ;)

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?