maanantai 14. helmikuuta 2011

BÉBÉ - LEIVOKSET




Ajatella, että sata vuotta sitten on jo tunnettu Bébén makea viehätys!

Jotenkin Bébé vain tuntuu niin nykyaikaiselta, korkeintaan 70-luvun retrovillitykseltä. Vaasalainen Svenssonin konditoria valmisti kuitenkin jo 1900-luvun alussa Bébé-leivoksia.

Värikäs sokerikuorrutteinen ja vaniljakreemitäytteinen muroleivos on siis oikea klassikko; pieni palanen suomalaisten kahvipöytien makeaa historiaa.


*********************************************

BÉBÉ - LEIVOKSET vuodelta 1909

pohja/hiekkahentuset:

212gr. voita hierotaan vaahdoksi
160 gr. sokeria
400 gr. vehnäjauhoja

Pestyyn, hierottuun voihin sekoitetaan sokeria ja vehnäjauhot. Taikina painellaan ohuelti pieniin leivosvuokiin, ja paistetaan keskinkertaisessa uuninlämmössä. Kun enin kuumuus on haihtunut, kaadetaan leivokset vuoista pois.

täyte:
75 gr. voita
150 gr. sokeria
1 dl hyvää kermaa
vaniljaa

Hyvää, pestyä voita sulatetaan, hierotaan sokerin kera vaahdoksi, maustetaan vaniljalla ja vatkattu kerma lisätään vähitellen. Tällä seoksella täytetään pieniä matalia hiekkahentusia, jotka sitten kuorrutetaan ja koristellaan kuorituilla, hienonnetuilla manteleilla tahi kuorituilla pähkinöillä.

sokervesikuorrutus:
2 rkl vettä
1/2 rkl. etikkaa
3-4 dl. hienoa sokeria

Sokeri hierotaan huhmarissa vielä hienommaksi ja seulotaan siivilän läpi. Kuta hienompaa sokeri on, sen parempaa kuorrutusta saadaan. Sokeri sekoitetaan vesi- ja etikkaseokseen ja seos hierotaan tasaiseksi ja kiiltäväksi.


*********************************************


BÉBÉ - LEIVOKSET nykykielellä

pohja:
100 g Oivariinia
1 dl sokeria
2 1/2-3 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna

täyte:
2 dl Flora Vispikermaa (20%)
100 g Oivariinia (huoneenlämpöistä)
4 rkl sokeria
vaniljatanko (tai 1 tl vaniljasokeria)

sokerikuorrutus:
4 dl mansikanmakuista  tomusokeria
6-7 rkl vettä

koristeeksi nonparelleja


Sekoita kaikki pohja-ainekset tasaiseksi massaksi, anna taikinan levätä hetki jääkaapissa, jaa se sitten alumiinisiin leivosvuokiin. Kasta sormet vehnäjauhoihin, painele taikinaa vuokien pohjiin ja reunoille, paista 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes taikinakupit saavat hieman väriä.

Vaahdota Oivariini ja sokeri, halkaise vaniljatanko ja raaputa siemeniä voin sekaan terävällä vetsenkärjellä. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita voista ja kermavaahdosta kreemi. Jaa vaniljakreemi murokuppien päälle ja nosta leivokset jääkaappiin.

Sekoita 2 dl tomusokeria ja 3 rkl vettä sileäksi tahnaksi ( tee kuorrutus kadessa erässä, jotta se pysyy notkeana, lisää tarvittaessa vettä). Leivitä kuorrute leivosten päälle varovasti veitsen avulla, ripottele nonparellia koristeeksi ja anna kovettua. Säilytä leivoksia jääkaapissa, tarjoa kylminä.

*******************************************

17 kommenttia:

  1. bebet on lemppareitani, näin ystävänpäivän kunniaksi aion kokeilla tällä ohjeella! namskis!

    VastaaPoista
  2. miten sattukin, ystiksen kunniaksi siis ! =D
    Happy baking!

    VastaaPoista
  3. kummalla ohjeella lopulta teit noi? toi vanha ohjehan on ihan sama mitä vieläkin kaikki kaupalliset bebet seuraa.. mitä nyt tosa on vähän hassuja termejä :)

    nykykielinen on vähän kumma mutta ei sentään vaniljakreemikuppi niiku netissä olevat bebet yleensä..

    VastaaPoista
  4. Moi Aleksi,
    tein noin zliljoona koe-erää, amatööri minna-meikäläinen kun olen, mutta kuvan bébét on nykykielisen ohjeen mukaan tehty...tovottavasti maistuu edes vähän, Anna Hildan versiot ainakin !?

    VastaaPoista
  5. meillä ollaan leivottu tällä samalla heikkahentuset reseptillä bebeeleivoksia jo kolmannessa polvessa...aivan mahtavia ja ihania!!! kehittelin siitä tässä taannoin myös kurpitsaversion http://lautasella.blogspot.com/2011/04/kurpitsa-bebeeleivokset.html
    tervetuloa lukemaan blogiani.

    VastaaPoista
  6. Moikka Herkkusuu, kävin kurkkaamassa sun blogia mutten ehtinyt lukea kuin pikkasen, on sulla sen verran paljon herkkuja tarjolla...vaikuttaa että ollaan samoilla laduilla, paitsi että sulla on vain muutama keittokirja, mulla noin tziljoona, ja sä olet saanut alalle oikein koulutuksenkin, mulla on takataskussa vain hygieniapassi ! "Ruoanlaiton pitää olla helppoa ja hauskaa" allekirjoitan kyllä, ja jatkan blogisi lukemista paremmalla ajalla...kiitos kommentistasi, on hauskaa tutustua tollaseen "lajitoveriin", "sielun sukulaiseen" ! Aurinkoista ja makeaa kevättä sulle Herkkusuu !

    VastaaPoista
  7. noi on hywiiiii!!!!! p.s kato mun blogi siin on uusii juttuja :)

    VastaaPoista
  8. Jo pitkään olen haaveillut sellaisista bebeistä kuin olen joskus kauan sitten leipomosta ostettuna syönyt. Kokeilin viikonloppuna yhtä reseptiä, mutta täyte ei ollut sitä, mitä etsin. Nyt löysin ´tämän ohjeen ja tätä kokeilen seuraavaksi, kiitos siis :)

    VastaaPoista
  9. Happy baking Kotiäiti, toivottavasti tulee täydelliset BEBEt ! :)

    VastaaPoista
  10. Ensivierailulla (^^,) Taidan testata bebe leivoksia tällä ohjeella! Hyvältä näyttää.

    VastaaPoista
  11. Carita, kiva kun kävit ja happy bébé-baking ! :)

    VastaaPoista
  12. Onnittelut mainiosta blogista! Bebe reseptiä etsiessä törmäsin tänne ja huomasin sinun jo toteuttaneeni haaveeni, johon itse en vielä ole saanut ryhdyttyä eli vanhan keittokirjan reseptien nykyaikaan siirtämisen. Itselläni on Suomen kuvallinen keittokirja vuodelta 1899 ja olin tuosta ajatellut samaa ideaa kuin sinulla on tässä, mutta ajatukseksi on vielä jäänyt. Toteutuksesi on niin mainio, suon ilomielin sinulle hyvän idean ja jään seuraamaan/lueskelemaan tätä. (Linkitin blogisi omaani (arjamarjan keittiössä), jotta en unohda tätä.)
    Taisi tässä innostuksessa bebetkin unohtua.

    VastaaPoista
  13. Kiitos kiitos ArjaMarja !
    Tästä isoäidin kirjasta on tullut vähän niin kuin ylimääräinen "ystävä", on aina paikalla, hauska ja täynnä ideoita...kurkkasin arjamarjan keittiössä-tarinoita ja huomasin, että osaat keittää ja nauttia LIPEÄKALASTA, mitä minäkin yritin joulun jälkeen vanhalla ohjeella, mutta kehnolla menestyksellä...kaikki ruokatarinat on vaan niin mielenkiintoisia ! jatketaan harjoituksia...
    :)

    VastaaPoista
  14. kuinka paljon tuosta erästä tulee leivoksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi,
      en ole vähään aikaan bebejä tehnyt, mutta sanoisin että ohjeesta tuli 8-10 kpl, sellaisiin kertakäyttöisiin alumiinisiin leivosvuokiin tehtyjä.

      Poista
  15. Tällä ohjeella tulee aivan tosi Ihania, suussasulavia bébé-leivoksia. Kiitos tästä. :)

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?