Tämä ohje on kuin keittäisi hernerokkaa, muttei sitten kuitenkaan ihan loppuun asti, tai kuin tekisi ranskalaista hernemuhennosta, mutta jättäisi pekonin, sipulin ja persiljan pois. Itse säikähdin kattilan pinnalle nousevia herneenkuoria, ja yritin niitä ensin kalastella lusikalla pois, kunnes huomasin, että kyseessä on loputon urakka. Kun herneet pehmenivät ja muhennos oli valmista, ei läpinäkyviä kuoria enää edes erottanut.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan resepti on kokeilemisen arvoinen, sopisi hyvin vaikkapa ankankoipien tai strutsifileen höysteeksi.
____________________________________________
MUHENNETUT VIHREÄT HERNEET vuodelta 1909
5 dl. kuivia herneitä
1 1/2 ltr. vettä
3 rkl. voita
2 rkl. sokeria
1 1/2 rkl. suolaa
Herneet perataan, huuhdotaan ja pannaan iltaa ennen käyttämistä kylmään veteen likoomaan. Ne keitetään samassa vedessä pehmeiksi. Jos vesi on kovaa, sekoitetaan siihen kiehuessa herneen kokoinen pala soodaa. Voi lisätään ja muhennos maustetaan sokerilla ja suolalla.
______________________________________________
MUHENNETUT VIHREÄT HERNEET nykykielellä
500 g kuivattuja herneitä
1 1/2 l vettä
3 rkl normaalisuolaista voita
2-3 rkl sokeria
1-2 rkl merisuolaa
Huuhtele herneet ja liota vedessä yön yli. Vaihda vesi ja keitä herneet pehmeiksi. Käänte sekaan rasva, ja mausta muhennos sokerilla ja suolalla.
_____________________________________________
Olen syönyt pienestä pitäen hernemuhennosta jouluna. Perinne tulee mummolaltani ja jatkuu jo seuraavassakin polvessa.
VastaaPoistaAika paljon suolaa 😯
VastaaPoista