sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

VIILIKyllä meilläkin tehtiin viiliä kotona kun olin lapsi. Jätettiin vain kaupan viilistä viimeinen lusikallinen syömättä; viilijuuri kulhon pohjalle ja maitoa päälle, ja sim sala hokkus bim, parin päivän päästä meillä oli kulhollinen kotitekoista viiliä!

Anna Hildan aikainen viiliohje kuulostaa kuitenkin paljon eksoottisemmalta, varmaankin kun siinä leivitetään pohjapiimä (viilijuuri) kehlojen (kulhojen) pohjalle ja maitokin on vastalypsettyä ja vielä lämmintä.

_______________________________________________

VIILI vuodelta 1909

Vähän pohjapiimää (hapanta kermaa tahi piimää) levietetään kehlojen pohjalle ja vasta lypsettyä lämmintä maitoa kaadetaan päälle. Kehlot asetetaan vuorokaudeksi happanemaan ja valmistumaan pimeään viimattomaan paikkaan, jossa on huoneenlämpö.

_______________________________________________

4 kommenttia:

 1. Meilläkin tehtiin lapsena ollessani itse viiliä juuri sinun mainitsemalla tavalla. Isä teki ne yleensä maitotölkkeihin. Siitä oli sitten helppo kaataa kippoon sen verran kuin halusi.

  VastaaPoista
 2. Viili on joka aamuinen herkkuni, nyt kokeile tehdä sitä itse, kiitos vinkistä! Mitä maitoa pitäisi käyttää, kyselee ensikertalainen.

  VastaaPoista
 3. @ Ainoanniina: eikä tarvinnut syöttää lapsille kalkkitabletteja ! :D

  @Ellu: helppoa kuin helpompaa, viili tekee itse itsensä ! Mitä rasvaisempaa maitoa käytät, sitä samettisemman pinnan saat viilille, ja kääntäen sama...herkullisia kotitekoisia aamiaishetkiä ! :)

  VastaaPoista
 4. Lapsuuden kesät on höystetty mummin itsetekemällä viilillä ♥

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?