torstai 1. syyskuuta 2011

KARVIAISMARJASOSE



Taas yksi sata vuotta vanha kolmen hoon hillo-ohje; H-elppo, H-erkullinen ja H-ienostunut.
Tästä hillosta ei löydy modernia makua nimeksikään, ja maistellessani oikein ihmettelin, että minäkö tämän olen keittänyt! Mieleen piirtyy kuva sellaisesta aina hymilevästä nutturapäisestä mummusta.

Reseptin salausuus piilee kanelitangossa, se aateloi karviaismarjasoseen kertaheitolla vanhan ajan gourmét-hilloksi.

___________________________________________

KARVIAISMARJASOSE vuodetla 1909

2 kg. karviaismarjoja
1/2 ltr. vettä
kaneelinpalanen
800 gr. sokeria tahi sokerisiirappia

Täysin kypsyneet marjat perataan huuhdotaan ja keitetään veden ja kaneelinpapasen kera noin pari tuntia, koko ajan hämmentäen. Sokeri tahi siirappi lisätään ja sose saa kiehua vielä vähän aikaa. Säilytetään kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa.
_____________________________________________

KARVIASIMARJASOSE nykykielellä
=karviaishillo

1 kg karviaismarjoja
1 kanelitanko
1 dl vettä
400-500 g sokeria

Perkaa, huuhdo ja valuta marjat. Keitä karviaisia, kanelitankoa ja vettä kattilassa kannen alla 15 minuuttia, sekoita väilllä. Lisää sokeri, anna kiehahtaa, kuori vaahto pinnalta ja poista kanelitanko. Kaada kuuma hillo puhtaisiin, lämpimiin lasitölkkeihin, sulje kannet. Säilytä jäähtyneet hillopurkit jääkaapissa.
_____________________________________________

4 kommenttia:

  1. Ihania hilloja ja mitkä värit! Hilloja on niin kiva keitellä talven varalle. Aina kun avaa uuden purkin voi tyytyväisenä hymyillä ja heilauttaa vähän nutturaa ;)

    VastaaPoista
  2. löysin blogin,kun etsin reseptiä bebe leivoksille:) ihanan resptin olet tehnyt niistä! ja näää kaikki herkut mitä oot pistänyt,kuulostaa jänniltä!:-) tykkään tosi kovaa tästä blogista!!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?