lauantai 20. lokakuuta 2012

VALKOISET PIPARIPÄHKINÄT


Anna Hildan aikaan pipari on tarkoittanut keksiä, eikä pipareita leivottu pelkästään jouluna.  Valkoisia piparipähkinöitä on ollut isoäidin keksipurkin täytteenä usein, ainakin kympin arvosanasta päätellen. Ja hyviähän nämä ovat. Mietoaromiset piparipähkinät kaipaat kuitenkin jonkun vahvan maun rinnalleen, vaikkapa espresson, tai tuhdin kuuman kaakaon.

VALKOISET PIPARIPÄHKINÄT vuodelta 1909

2 munaa
112 gr. sokeria
1 tl. hienonn. kaneelia
1 tl. hienonn. kardemummaa
1 tl. hienonn. inkivääriä
2 rkl. sulatettua voita
6 rkl. kermaa
1/2 tl. soodaa
425 gr. vehnäjauhoja

Munat ja sokeri vatkataan; siihen lisätään mausteet, pesty ja sulatettu voi, kerma ja siihen liuotettu sooda, sekä vehnäjauhot. Taikinasta muodostetaan pieniä pyöryköitä, jotka paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

_________________________

VALKOISET PIPARIPÄHKINÄT nykykielellä

2 kananmunaa
100 g (=n. 1 dl) hienoa sokeria
6 rkl (=n. 1/2 dl) kermaa
1/2 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl voisulaa
425 g (=n.8 dl) vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, sekoita sooda kermaan. Lisää munavaahtoon mausteet, voisula ja kerma ja vehnäjauhot. Pyörittele taikinasta pieniä pallukoita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista valkoisia piparipähkinöitä 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

__________________________

4 kommenttia:

  1. Piparpähkinät :) Onpa suloinen nimi. Ja suloisen näköisiä ovat sitten oikeastikin. Vaikuttaa hyvältä reseptiltä jota voisi testatakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Taika, hauskoja pikku pallukoita...mutta muista tuhti kaakao tai vahva kahvi! :)

      Poista
  2. hei
    onko syytä miksei nykykielellä laiteta kanelia, vai unohtuiko se vain reseptistä?
    näitä aion kyllä kokeilla, kanelin kera tosin... kuinka pieniä pallukoiden tulisi olla?
    -kaisa

    VastaaPoista
  3. KIITOS Kaisa!
    Ei mitään syytä, paitsi kiire ja huolimattomuus...kaneli kuuluu ehdottomasti tähän settiin !
    Koko askarrutti minuakin, oikeasti ne kai pitäisi olla PÄHKINÄN kokoisia, nimensä mukaisesti. Ehkä hieman pienempiä kuin mitä itse pyörttelin...mutta sitten toisaalta voihan vaikka saksanpähkinän ajatella kuorineen päivineen, sitten päästäänkin jo kuvan kokoluokkaan. Ei kai koolla ole muuta väliä kuin että uunia kannattaa vahdata tasaiseen tahtiin, pienet kypsyvät (ja palavat) luonnollisestikin suurempia nopeammin...

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?