torstai 25. lokakuuta 2012

OHUKAISPIIRASET


Ohukaiset ovat olleet kurnivien vatsojen pelastus monen monta kertaa. Jos vain kaapista löytyy jauhoja ja munia, valmistuu taikina kätevästi jopa ilman maitoa, veteen tehtynä. Kerran jauhotkin pääsivät loppumaan, ja kauppa oli jo kiinni...jouduin kyhäämään lettutaikinan pizzajauhoista, ja nälkäiselle pöytäseurueelle sekin meni läpi, "kuin väärä raha".
________________

OHUKAISPIIRASET vuodelta 1909

2 munaa
1/2 ltr. maitoa
2 dl. vehnäjauhoja
1 tl. suolaa
voita paistamiseen
täyte:
1 rkl. voita
1/2 sipulia
3 dl. keitett. tahi paistett. lihaa
2 dl. kermaa tahi lihalientä
suolaa
hienonn. valkopippuria

Munista, maidosta, vehnäjauhoista ja suolasta valmistetaan ohukaistaikina, joka jätetään silleen yhdeksi tunniksi, jotta jauhota paisuisivat. Taikinasta paistetaan voidellussa ohukaispannussa ohiukkaita. Täytettä pannaan ohukaisen toiselle puoliskolle, ja toinen puolisko käännetään päälle. Tarjoillaan kuumina joko lihakeitoojen kera taihi erikseen sulatun voin kera.

Täytettä valmistettaessa käristetään kuorittu, hienonnettu sipuli ja hienoksi hakattu liha voissa, jonka jälkeen kerma tai lihaliemi ja mausteet sekoitetaan joukkoon; sen jälkeen seoksen annetaan kiehua ja kaadetaan jäähtymään.

___________________________

OHUKAISPIIRASET nykykielellä
=täytetyt letut

2 munaa
1/2 l maitoa (tai vettä)
reilu 2 dl vehnäjauhoja
1 tl merisuolaa
voita tai rypsiöljyä paistamiseen
punaleimaemmental juustoraastetta pinnalle (ei välttämätön)

täyte:
1/2 hopeasipuli
100 g kinkku-, kalkkuna-, tai broilerileikettä
1 rkl voita
1/2-1 dl (ruoka)kermaa
merisuolaa
jauhettua valkopippuria

Vatkaa munat, maito ja jauho tasaiseksi taikinaksi. Mausta suolalla. Jätä taikina tekeytymään huoneenlämpöön tunniksi. Paista taikinasta haluamasi kokoisia lettuja.

Kuori sipuli. Silppua sipuli ja leikkeleet. Sulata voi pannulla ja kuullota sipulia, lisää liha, paista vielä  hetki ja kaada kerma pannulle. Mausta täyte suolalla ja valkopippurila.

Nosta täytettä lettujen päälle ja käännä reunat kansiksi tai pyöritä letut rullalle. Jos haluat tarjota letut lämpiminä; asettele täytetyt letut uunivuokaan, ripottele päälle juustoraastetta ja nosta vuoka kuumaan uuniin hetkeksi.

_______________________________





2 kommenttia:

  1. Kiitti vaan päivän pelastuksesta,kun kotona sattuu olemaan vain sipulia,munia ja vehnäjauhoja........
    Kyllikki

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?