torstai 20. kesäkuuta 2013

KETETYT HEDELMÄT


Jouluinen sekametelisoppa saa kesäversiossa terästyksen tuoreista omenista. Tämän kokeilun olisi voinut ajoittaa talvelle ja keitetyt hedelmät olisivat varmasti maistuneet entistä herkullisimmilta. Resepti siis korvantaakse ja uusiokäyttöön pikkujoulusesongin avajaisiin...
_________________________

KEITETYT HEDELMÄT vuodelta 1909

1/2 kg. omenia
kuivattuja
150 gr. luumuja
100 gr. aprikoosia
100 gr. päärynöitä
100 gr. brunellia ja persikoita
100 gr. viikunoita
9 dl. vettä
1 1/2-2 dl. sokeria

Kuivat hedelmät huuhdotaan lämpimässä vedessä ja liotetaan sokerilla maustetussa vedessä (9 dl.). Hedelmäliemi keitetään kirkkaaksi liemeksi, jossa keitetään kuoritut ja lohkoiksi leikatut omenat läpikuultaviksi ja nostetaan varovasti liemestä pois. Samassa liemessä keitetään senkälkeen lumut pehmeiksi, samoin muut hedelmät, jotka sitte asetellaan somasti vadille, ja liemi kaadetaan päälle.

Tarjotaan kermavaahdon kera.

___________________

KEITETYT HEDELMÄT nykykielellä

kuivattuja luumuja, aprikooseja ja/tai viikunoita
vettä
tuoreita omenia lohkoina
vaniljatanko
(sokeria)

Laita kuivatut hedelmät kattilaan, lisää huoneenlämpöistä vettä niin paljon että hedelmät peittyvät kunnolla. Anna hedelmien seistä vedessä puoli tuntia. Siivilöi turvonneet hedelmät pois ja lisää omenalohkot ja halkaistu vaniljatanko kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes omenat pehmenevät, mutta eivät vielä soseudu. Nosta omenat tarjoiluvatiin, ja kuivahedelmät kattilaan, lisää vettä niin paljon että ne peittyvät. Keitä kuivahedelmätkin pehmeiksi. Poista vaniljatanko, kaada muut hedelmät omenien sekaan ja keitinliemi päälle. Tarjoa kermavaahdon kanssa.

___________________


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?