torstai 5. syyskuuta 2013

TATTARIRYYNI-UUNIPUURO


Pähkinäisen ja hieman papumaisen aromikas tattari on ollut isoäidin lempimakuja.
Anna Hilda on kyllä anatanut monille muillekin puuroille täydet pisteet, niin myös tälle tattariryyni-uunipuurolle. Jos puuron vielä hauduttaisi maidossa, veden sijasta, "pyöristyisi" maku entisestään... ja jostain kumman syystä tällainen täyteläinen puuro houkuttelee ideoimaan entistäkin täyteläisemmän makuyhdistelmän, vaikkapa: lisäksi kuivattuja viikunoita ja hunajaa, tai voisilmän sijasta kreikkalaista jogurttia ja tuoreita marjoja...



TATTARIRYYNI-UUNIPUURO vuodelta 1909

1 ltr. kokonaisia tattariryyniä
4 rkl. voita
2 rkl. suolaa
kiehuvaa vettä

Ryynit perataan ja huuhdotaan lämpimässä vedessä hyvin, ja pannaan kannelliseen pataan tahi kasariin voin ja suolan kera. Kiehuvaa vettä kaadetaan niin paljon, että ryynit peittyvät; kansi pannaan päälle ja puuro saa sekoittamatta hautua uunissa 3 tuntia.

________________________

TATTARIRYYNI-UUNIPUURO nykykielellä

3 dl kotimaisia tattarisuurimoita
1 l kiehuvaa vettä (tai maitoa)
2 rkl voita (tai 1/2 dl rypsiöljyä)
1 rkl merisuolaa
lisäksi tarvitset voita uunivuoan/-padan vuoteluun

Voitele uuninkestävä astia. Huuhtele tattari, kaada pataan. Kuumenna vesi (tai maito) kiehuvaksi, sulata sekaan voi (tai kaada öljy sekaan). Ripottele veteen (tai maitoon) suola ja kaada tattarisuurimoiden päälle. Anna hautua 180 asteisessa uunissa pari tuntia.

________________________

7 kommenttia:

  1. Meillä laitettiin lapsuudessani tattariuunipuuroa ja muistan,että oli tosi hyvää:-) Pitäiskin kokeilla sillä en ole vuosiin sellaista syönyt..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa!
      Itselleni tämä oli uusi kokemus, mutta positiivinen sellainen....

      Poista
  2. Hei Anna Hildan tyttären tytär! Terveisiä radiokanava Yle Puheesta. Voisitko ystävällisesti ottaa yhteyttä, niin esittäisin asiani kahden kesken. Terkuin anu.packalen@yle.fi

    VastaaPoista
  3. Tulipa suolaista! Pitäisi varmaan olla tl eikä rkl!?

    VastaaPoista
  4. Tulipa suolaista! pitäisi varmaan olla tl eikä rkl suolaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sirpa, ks. Kuva alkuperäisestä reseptistä; 2 rkl. Suolaa!!! Itse tein nykykielisen puuron 1rkl merisuolan kanssa... Mutta suolaahan voi aina lisätä, vaan ei ottaa jälkikäteen poies...mielummin siis liian vähän kuin liikaa...harmi jos puurosi jäi syömättä 😐

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?