lauantai 15. maaliskuuta 2014

KOOLAKARAMELLIT


Onkohan KOOLA tarkoittanut colaa?
Noh, Coca Colan koodia tämä resepti ei kyllä onnistunut murtamaan, ei ainakaan karamelleissä maistunut cola...mutta ihana vanhanajan kermakinuski kylläkin!

Sellainen gourmet-kinuski; vaniljatangosta, kaakaosta ja eri värisistä sokereista. Lisäsin ohjeeseen ripauksen merisuolaa, se tasapainotti imelän sokerin makua...vaikken enää oikeastaan olekaan varma, oliko se hyvä vai huono idea...nyt näitä syö niin kauan että koolakaramellipurkki on tyhjä!
________________________

KOOLAKARAMELLIT vuodelta 1909

2 1/2 dl. kermaa
4 rkl. fariinisokeria
4 dl. sokeria
4 rkl. suklaapulveria
1 dl. siirappia
vaniljatanko

Yllä mainitut ainekset sekoitetaan kasarissa ja annetaan koko ajan hämmentäen kiehua 1/2-1 tuntia tahi kunnes pisara kylmään veteen kastettuna sitkistyy. Seos kaadetaan ruokaöljyllä tahi pestyllä voilla sivellylle vadille. Kun seos alkaa sitkistyä, leikataan se neliskulmaisiksi palasiksi, jotka kääritään paperiin.

______________________

KOOLAKARAMELLIT nykykielellä

1 dl kuohukermaa
2 rkl fariinisokeria
1-2 dl hienoa sokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1/2 dl siirappia
1/2 vaniljatanko
ripaus merisuolaa

Mittaa kaikki ainekset katttilaan, raaputa vaniljatangon puolikkaasta siemenet kattilaan,terävän veitsen kärjellä, ja laita vaniljatankokon sekaan. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes se on sopivan sitkeää (tai kylmään veteen tiputettu pisara jähmettyy). Poista vaniljatanko, vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada massa vuokaan. Anna jähmettyä, muovaile pötkilöksi ja leikkaa paloiksi. Kääri karamellit leivinpaperin palasiin.

_____________________

5 kommenttia:

  1. Oma edesmennyt mummuni käytti aina sanaa "kola" viitatessaan kotitekoiseen kinuskiin, joko oli kermakolaa, eli juoksevaa kinuskia, tai kolakaramelleja tarjolla. Siksi otsikon nähtyäni ei yllättänyt yhtään, että tässä oli kokiksen sijaan kinuski kyseessä :)

    VastaaPoista
  2. Kola (lausutaan pitkällä oolla) on ruotsiksi toffee, voiskohan nimi koolakaramelli tulla siitä ja tarkoittaa siis toffeekaramelleja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä Minni ja Janna, siinä se on, vastaus koolan arvoitukseen! Näin sen täytyy olla, ruotsi rulettaa!!!! Isoäidin aikaan on muutenkin resepteissä ja hänen omissa kommenteissaankin esiintynyt suoria lainauksia ruotsista, vaikka kieli muuten on vanhaa suomea... KIITOS MOLEMMILLE !!! :D

      Poista
  3. Kunpa Aune tai Iida Auroora olisivat jättäneet jälkeensä keittokirjan tai useammankin. Ainakaan vielä ei ole tullut vastaan... Täytyypä kysyä äidiltä.

    Ihana blogilöytö tämä. Itse kokkailen Bad Mama's kitchenissä http://badmamaskitchen.blogspot.fi. Tervetuloa kurkkaamaan!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?