sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

SITRUUNAKOKKAREET


Tällä isoäidinaikaisella ohjeella on otettu edellispäivän leiväntähteet hyötykäyttöön ja tehty niistä mehukeittojen makeita sattumia. Sitruunan aromi ja pyöreä muoto tekevät ranskanleivälle ihmeitä... Itse  en kylläkään oikein näistä silti jaksanut innostua. Minun kun ei tarvitse miettiä vatsan täyttämistä ylimääräisillä tempuilla, päin vastoin, yritän karsia turhia sattumia pois... Mutta vanhaan aikaan, kun suurperheiden äidit loihtivat nälkäiselle lapsikatraalle välipalaa, on tämä ollut aivan huippukeksintö!
____________________

SITRUUNAKOKKAREET vuodelta 1909

125 gr. ranskanleipää
2 munaa
1 rkl. vehnäleipää
3 rkl. voita, hierotaan vaahdoksi
1/2 tl. suolaa
2 tl. sokeria
1/2 sitruunaa

Leivän kuori leikataan pois ja leipä vaivataan hienoksi munien kera. Vehnäleipät, hierottu voi, mausteet ja sitruunan raastettu kuori sekä mehu lisätään, ja seos vaivataan notkeaksi. Taikinasta muodostetaan lusikoilla pieniä palloja, jotka keitetään vähässä, vedellä laimennetussa marjamehussa muutama minuutti. Tarjotaan mehukeittojen kera.

___________________

SITRUUNAKOKKAREET nykykielellä

60-70 g ranskanleipää (ilman kuorta)
1 kananmuna
1 rkl huoneenlämpöistä voita
ripaus suolaa
1 tl sokeria
1/2 luomusitruunan hienoksi raastettu kuori ja talteen puristettu mehu

Muussaa leipä kananmunan kanssa haarukalla tasaiseksi massaksi. Lisää loput ainekset ja sekoita pohjia myöten. Pyörittele massasta kahden lusikan avulla haluamasi kokoisia palloja, kuumenna marjamehu kiehumispisteeseen ja keitä sitruunakokkareet mehussa kypsiksi. (Muutama minuutti, että sidosaineena toimiva kanamuna hyytyy). Tarjoa kiisseleiden ja mehukeittojen kanssa.

_________________-


2 kommenttia:

  1. No johan oli keksintö! Hyvää kevättä Sinulle,kokkareista huolimatta.Kylli

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?