perjantai 15. toukokuuta 2015

VALKOKAALI MAIDOSSA


Ruoka jättää elinikäisiä makumuistoja. Niinkuin nyt tämäkin maitokaali.

Vietin lapsuuskesät Lemillä, suuren maalaistalon vilskeessä. Oli paljon lapsia, ja paljon aikuisiakin... Lehmiä, omenapuita, navetanvintti, pihasauna, maakellari, ulkohuussi ja vaikka mitä jännittävää. Sain alle 10- vuotiaana oman kasvimaan; ja minustakin tuli perunanviljelijä ja mansikankasvattaja. Pääsin myös "kesätöihin"; tienasin taskurahaa jokaisesta harvennetusta sokerijuurikasrivistä, ja tallomastani heinäkuormasta. (Aikuiset heittivät kuivat heinät seipäistä hangoilla traktorinlavalle ja minä tepastelin heinäkasan päällä, poljin kuormaa kasaan)... Kaikki tienistit sijoitin kauppa-auton karkkihyllyn  herkkuihin. Ihania muistoja!

Tuon maalaistalon vanhaa emäntää kutsuttiin Mammaksi. Saman katon alla asui kolme, parhaimmassa vaiheessa neljäkin sukupolvea, Mamma oli suvun vanhin... Ja lempein. Koko huushollia sanottiin, ja sanotaan vieläkin; MAMMALAKSI. Tämän maitokaalin tuoksu vie ajatukset mammalan puuhellan ääreen, sinne, missä Mamma teki maailman parasta maitokaalia. Yksi nuuskaus riittää ja olen siellä taas.


Vähensin nykykielisestä ohjeesta maidon määrää... Maustepippurit ovat minun makuuni sen verran ärhäköitä, että niitäkin laiton vähemmän. Jauhoja ei olisi välttämättä tarvinnut paistaa voissa, olisin voinut sekoittaa ne vain maitotilkkaan ja lisätä suurusliemen keittoon... Mutta halusin tehdä tämän vanhalla tavalla.

Vaikkei tässä nyt mistään ihmeellisestä makuyhdistelmästä olekaan kyse, arvaa vaan onko "valkokaali maidossa" minun arvoasteikossani kärkisijalla? Juu, ja kaiken kukkuraksi Anna Hildankin mielestä se on ollut täyden kympin arvoista ja "HYVÄÄ".

"MAMMA JA MINÄ... MUUTAMA VUOSI SITTEN"

VALKOKAALI MAIDOSSA vuodelta 1909

1/2 valkokaalinkupua (pieni)
vettä
2 rkl. voita
1 1/2 vehnäjauhoja
2 1/2 ltr. maitoa
6 maustepippurihernettä
1 pieni laakerinlehti
sokeria
suolaa

Kaali kiehautetaan, veden annetaan valua pois ja kaali leikataan hienoksi. Voi ja jauhot käristetään ja kuuma maito lisätään vähitellen. Kaalit sekä pippurit ja laakerinlehti sekoitetaan joukkoon ja keiton annetaan hiljaa kiehua, siksi kun kaalit tuntuvat pehmeiltä. Keitto maustetaan sokerilla ja suolalla.

_____________________

VALKOKAALI MAIDOSSA nykykielellä

1/2 (n. 500g) kaali
2 rkl voita
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 l maitoa
4 maustepippuria
1 laakerinlehti
ripaus sokeria
ripaus merisuolaa

Kiehauta kaalinpuolikas (jos käytät kevätkaalia, voit hypätä tämän vaiheen ohi). Valuta keitinvesi pois ja suikaloi kaali. Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi kattilassa, ripottele jauhot päälle, ja sekoita niin että jauhot imevät kaiken rasvan. Kaada kuuma maito sekaan ja vatkaa tasaiseksi. Lisää kattilaan kaali, pippurit ja laakerinlehti. Keitä kannen alla, miedolla lämmöllä, kunnes kaali on pehmeää ja vehnäjauho kypsynyt (maku pyöristyy, eikä maistu enää jauholta). Mausta keitto sokerilla ja suolalla.

_____________________

2 kommenttia:

  1. Minunkin karjalaisäitini teki aina alkukesällä Maitokaalia - muuten samaa, mutta siihen tuli myös hiukan ohrasuurimoita. Pitäisiköhän kesäkuussa kokeilla...Ihana blogi sinulla !

    VastaaPoista
  2. Huuh, hieno blogi, kaunis lapsuuskesän kuvaus ja kuva mammasta ja pikkuminnasta. Lisää vanhoja tarinoita, kiitos!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?