keskiviikko 25. marraskuuta 2015

CHARLOTTE - RUSSE


Kääretorttuklassikko kätkee sisälleen hyytelökakun... Siinä kaikki... Ja retroemäntä kerää tyylipisteet kotiin pienellä vaivalla. Hienostuneesta nimestään huolimatta Carlotte - russe on vain vanhanajan silmänkääntötemppu. Kääretortun nyt pyöräyttää kuka tahansa, eikä kermahyytelökään vaadi sen suurempia kykyjä.


CHARLOTTE -RUSSE vuodelta 1909

Kääretorttu:
6 munaa
125 gr. sokeria
125 gr. vehnäjauhoja
Täyte: marjahilloa tahi hyytelöä

Munankeltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi, jauhot lisätään ja viimeksi sekoitetaan kovaksi vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Voideltu pelti peitetäään voidellulla paperilla, seos levitetään siihen ja paistetaan lämpimässä uunissa. Kakku kaadetaan sokeroidulle paperille, sivellään hillolla tahi hyytelöllä ja kääritään kokoon. Jäähdyttyä leikataan kääry 1 1/2 sm. paksuiksi viipaleiksi.

Kermahyytelö:
1/2 ltr. hyvää kermaa
3-4 rkl. sokeria
vaniljatanko
1/2 dl. vettä
4-5 liivatelehteä

Kerma vispilöidään kovaksi vaahdoksi ja sokeri lisätään. Vaniljatanko keitetään vähän aikaa vedessä ja otetaan pois. Samassa vedessä liotetaan huuhdotut liivatelehdet; liuos jäähdytetään vänän ja sekoitetaan vispilöiden kermavaahtoon. Hyytelö kaadetaan lasimaljaan hyytymään ja koristetaan marjahillolla.

Tasapohjainen vuoka sisustetaan kääretorttuviipaleilla. Ennenkuin hyytelö on hyytynyt, kaadetaan siitä osa sisustettuun vuokaan. Hyytelöjäännös jaetaan kahten osaan, josta toinen värjätään muutamaan vesipisaraan liotetulla karamellivärillä ja toinen väkevällä suklaaliuksella (2 rkl. raastimella hienonn. suklaata ja 2 tl. kuumaa vettä), ja kummatkin kaadetaan vuokaan hyytymään. Jälkiruoka kaadetaan vadille, ennenkun se tarjotaan.

____________________

CHARLOTTE - RUSSE nykykielellä

Kääretorttupohja:
4 kananmunaa
125 g sokeria + ylimääräistä leivinpaperin sokerointiin
50 g vehnäjauhoja
75 g perunajauhoja

Täytteeksi: hilloa (ja kermavaahtoa)

Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, vatkaa toisessa kulhossa valkuaisetkin vaahdoksi, sekoita jauhot yhteen ja siivilöi keltuaisvaahtoon. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto varovasti sekaan. Aseta leivinpaperiarkki uunipellille ja levitä teikina sen päälle. Paista 200℃ uunissa  6-9 minuuttia. Kumoa torttupohja sokeroidulle leivinpaperille, irrota uunissa ollut paperi, levitä hieman jäähtyneelle pohjataikinalle hilloa (ja kermavaahtoa) ja kääri rullalle paperin avulla. Anna kääretortun tekeytyä ennen leikkaamista. Vuoraa kelmutettu pyöreä kulho kääretorttuviipaleilla ja täytä kulho kermahyytelöllä.

Kermahyytelö:
5 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria (tai oman maun mukaan)
1 vaniljatanko
1/2 dl vettä
4 liivatelehteä
punaista elintarvikeväriä
tummaa kaakaojauhetta (tai sulatettua tummaa suklaata)

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla. Liota liivatteita kylmässä vedessä, kuumenna 1/2 dl vettä  ja halkaistu vaniljatanko kiehumispisteeseen, poista vanilja ja sekoita liivatteet veteen. Lisää hetken jäähtynyt liivateseos kermavaahtoon. Jaa vaahto kahteen osaan; värjää toinen puoli elintarvikevärillä punaiseksi ja toinen kaakaojauheella (tai sulatetulla suklaalla) ruskeaksi. Anna kermaseosen hyytyä ensin huoneenlämmössä, kaada sitten kerroksittain kääretörtuilla vuorattuun kulhoon. Peitä pinta tuorekelmulla ja nosta kulho jääkaappiin hyytymään 3 tunniksi ennen tarjoamista. Kumoa Charlotte-russe tarjoiluvadille, poista kelmu ja koristele ruusuilla ja/tai kermavaahdolla.

______________________


1 kommentti:

  1. Juhlavan ja herkullisen näköinen charlotte! Minäkin tein vanhalla ohjeella tälläisen, mutta en ihan näin vanhalla. Ohje oli vuodelta -62 :)
    http://taikakakut.blogspot.fi/2015/04/vanhanajan-charlotte-russe-20cm.html

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?