tiistai 1. joulukuuta 2015

PIPARKAKUT 


Kaikki ei ole aina niin yksiselitteistä!
En puhu nyt elämää ravisuttavista maailmantapahtumista, vaan tästä yksinkertaisesta pipariohjeesta ja  isoäidin ristiriitaisista kommenteista. Ensin Anna Hilda on raapustanut reseptin kulmaan arvosanaksi 10, mutta viereen lisännyt kiemuraisella käsialallaan "Vähän mauttomia".


Joulun tuoksu levisi keittiöön heti kun uunin luukku aukesi, eikä maussakaan ollut mitään valittamista. Tosin, varauduin jo mielessäni mitäänsanomattomiin kekseihin, ja tarjosin niiden seuraksi vahvaa glögiä, viikunahilloa, sinihomejuustoa ja granaattiomenan siemeniä...
Hmmmm... Sanoi isoäiti nyt mitä hyvänsä, oli tämä melko maukas joulukauden aloitus... Ainakin tyttärentyttären mielestä.


PIPARKAKUT vuodelta 1909

5 munaa
425 gr. fariinisokeria
6 rkl. sulattua voita
8 rkl. kermaa
1/2 tl. soodaa
1 tl. hienonn. neilikoita
1/2 tl. kardemummaa
1/2 tl. kaneelia
7 1/2 dl. vehnäjauhoja

Munat ja sokeri vatkataan; seokseen lisätään pesty, sulattu voi, kerma ja siihen liotettu sooda, mausteet ja vehnäjauhot. Taikina jätetään silleen seuraavaan päivään, sitte se kaulitaan, ja muotilla otetaan pieniä kakkuja, jotka paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

_____________________

PIPARKAKUT nykykielellä

2 kananmunaa
200 g fariinisokeria
30 g voita, sulatettuna
4 rkl kuohukermaa
1/4 tl ruokasoodaa
1/2 tl hienonnettuja neilikoita
1/4 tl jauhettua kardemummaa
1/4 tl hienonnettua kanelia
6 dl vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Sulata voi ja lisää kaikki taikina-ainekset munavaahtoon pienissä erissä. Pyöritä taikina palloksi ja nosta jääkaappiin lepäämään yöksi.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi, paina muotilla kuvioita ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200℃ uunissa n. 10 minuuttia, kunnes reunat saavat hieman väriä. Tarjoa sinihomejuuston ja viikunahillon kanssa.

____________________


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?