lauantai 20. helmikuuta 2016

PAPUPIHVIT


Tämä resepti menee "meidän isän kasviskeiton" kanssa samaan sarjaan.
Muutama vuosi sitten olin hiihtolomanvietossa lapsuusmaisemissa, Keski-Suomessa. Yhtenä päivänä isä yllätti iloisesti kokkaamalla meille lounaaksi, omien sanojensa mukaan; KASVISKEITTOA. En muistakaan, koska olin nähnyt isäni viimeksi ruokaa valmistamassa, kasvisruokaa tuskin ikinä... Mielenkiinnolla seurasin iskän kokkaustuokiota; ensin menivät pakastekasvikset keittoliemeen, sitten kuivatut yrtit ja lopuksi pilkotut NAKIT! Ihmettelin, että mitenkäs nyt kasviskeittoon voi nakkeja laitta, mihin isä hymyssäsuin vastasi, että "pitäähän keitossa  nyt nakkeja olla, eihän se muuten maistu millekään." Ja niinkuin isät yleensäkin, tiesi meidänkin iskä, mistä puhui. Hyvää keittoahan siitä tuli, vaikkei vegaaneille olisi kelvannutkaan.

Papupihvienkin nimestä voisi äkkiseltään kuvitella, että puhutaan kasvisreseptistä, mutta ei.
Sekaan tulee savusilavaa (tai palvikylkeä), joten aika tuhdista "lihansyöjän kasvispihvistä" on kyse.
Raikas basilika-kermaviili ja tomaatti-korianterisalaatti tasapainottavat nämä vanhanajan ruokaisat papupihvit. Loistava vaihtoehto iänikuisille jauhelihapihveille, maistuis varmaan meidän isällekin.

"ISKÄN OPEISSA, KAUAN ENNEN KASVISKEITTOKURSSIA"
PAPUPIHVIT vuodelta 1909

4 dl. ruskeita papuja
1 ltr. vettä
100 gr. savustettua silavaa
1 1/2 dl. survottuja korppuja
1 1/2 dl. maitoa
2 rkl. voita
1/2 sipulia
2 munaa
1 rkl. suolaa
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
voita paistamiseen
1 sipuli

Huuhdotut pavut keitetään pehmeiksi vedessä, ja jauhetaan silavan kera kahteen kertaan lihamyllyssä. Survotut korput, maito, vatkatut munat, hienonnettu, voissa käristetty sipuli sekä mausteet sekoitetaan murekkeeseen. Tästä muodostetaan pihvejä, jotka paistetaan voissa. Kuorittu, viipaleiksi leikattu sipuli ruskeutetaan samoin voissa ja pannaan pihvin päälle koristeeksi.

Pihvit tarjotaan erityisenä ruokana vihannesten kanssa. Herneistä ja virnoista valmistetaan pihvejä yllämainitulla tavalla.

__________________

PAPUPIHVIT nykykielellä

300 g keitettyjä mustapapuja
100 g kotimaista ylikypsää palvikylkeä
60 g sipulia
1 dl maitoa
1 dl korppujauhoja
1/2 tl merisuolaa (tai oman maun ja lihan suolaisuuden mukaan)
1 tl jauhettua valkopippuria
2 kananmunaa
rypsiöljyä paistamiseen
kermaviiliä ja tuoretta basilikaa kastikkeeksi
tomaattia ja korianterisilppua lisukkeeksi

Hienonna pavut ja kuutioitu palvikylki tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Kuori ja silppua sipuli, kuullota rypsiöljyssä pehmeäksi ja lisää papuseokseen. Liota korppujauhot maidossa, mausta suolalla ja valkopippurilla, lisää massa papuseokseen. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää munat taikinaan. Sekoita pihvitaikina tasaiseksi ja ota kahden ruokalusikan avulla nokare taikinaa, tasoita pannulla pihviksi ja paista rypsiöljyssä molemmilta puolilta kauniin ruskeaksi. Silppua basilikan lehtiä kermaviilin sekaan. Pilko tomaateista ja korianterista raikas lisukesalaatti.

__________________


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?