torstai 25. helmikuuta 2016

HILLOTUT PÄÄRYNÄT


Sokeri ja happo täydellisessä tasapainossa, ja siihen vielä päärynän hento aromi, niistä on vanhanajan herkutteluhetket tehty. Lisäsin vähän vaniljaa, se kesytti ärheän etikan lempeällä aromillaan. Maistuisivathan nämä gourmét-päärynät sellaisenaankin, mutta oikeuksiinsa ne pääsevät erityisesti juustojen makuparina... Tai sitten, muistatkos sen vähän aikaa sitten blogissa komeilleen munanvaahtoleivoksen? Rapea marenkipohja, kuorrutteeksi vaniljalla maustettua mascarponejuustoa ja sitten näitä päärynöitä, siivutettuina... EI HUONO!


HILLOTUT PÄÄRYNÄT  vuodelta 1909

2 kg. päärynöitä
1/2 kg. sokeria
2 dl. vettä
(1 dl. etikkaa tahi 2:n sitruunan mehu)

Päärynät kuoritaan, hedelmien kukkaosaan leikataan risti, ja osa puhdistettua vartta leikataan pois. Päärynät pannaan sokeriin ja veteen kiehumaan kannen alla, hiljaisella tulella noin 5 tuntia. Etikka tahi sitruunan mahu antaa päärynöille happamamman maun. Hillotut päärynät kaadetaan purkkiin ja paperi sidotaan päälle.

____________________

HILLOTUT PÄÄRYNÄT nykykielellä

1 kg päärynöitä
1 vaniljatanko
250 g (n. 3 dl) sokeria
2 dl vettä
1/2 dl etikkaa

Kuori päärynät ja halkaise vaniljatanko. Keitä sokerista, vedestä, vaniljasta ja etikasta kirkas liemi. Laita päärynät liemeen ja keitä miedolla lämmöllä pehmeiksi. Nosta päärynät varovasti lasipurkkiin ja kaada liemi päälle. Tarjoa päärynät jääkaappikylminä tai huoneenlämpöisinä suosikkijuustojesi kanssa.

___________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?