"TORTILLA FINLANDESA ON MITÄ MAINIOIN PIKNIKEVÄS." |
Mutta tämä ohje taipuu tortillaksikin... Saat tapas-klassikon; Tortilla Españolan, kun jätät kerman ja korppujauhot pois... Niin, vai pitäisikö tätä 100 vuotta vanhaa isoäidin ohjetta nyt kutsua "Tortilla Finlandesaksi"?!
Eräretkelle, tai vappupiknikille... Tortillla Finlandesa vaan reppuun ja menoksi!
_____________________
PERUNA- JA SIPULILAATIKKO vuodelta 1909
1 ltr. keitettyjä perunoita
1 espanjansipuli (pieni)
3 rkl. voita
2 munaa
4 1/2 dl. kermansekaista maitoa
1 rkl. suolaa
2 rkl. survottuja korppuja
Keitetyt perunat kuoritaan, leikataan viipaleiksi ja asetetaan voideltuun vuokaan. Sipuli pannaan viipaleiksi leikattuna ja voissa ruskeutettuna perunakerroksien väliin. Munat ja maito vatkataan, mausteet sekoitetaan joukkoon, ja seos kaadetaan vuokaan perunaviipaleiden päälle. Survotut korput ripotellaan pinnalle ja laatikko pannaan uuniin paistumaan. Tarjotaan liharuokien kera.
_____________________
PERUNA- JA SIPULILAATIKKO nykykielellä
= perunavuoka
1 kg perunoita
150 g sipulia
50 g voita
1 kananmuna (ja/tai 100 g gruyérejuustoraastetta)
3 dl kermaa
3-4 dl maitoa
ripaus merisuolaa
valkopippuria myllystä
jauhettua muskottipähkinää
Leikkaa kuoritut perunat viipaleiksi, (älä laita veteen, ettei tärkkelys irtoa). Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi ja kuullota voissa. Voitele uunivuoka ja lado perunat ja sipulit kerroksittain.
Vatkaa munat (ja/tai juustoraaste), kerma ja maito. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla. Kaada seos perunoiden päälle. Paista 175℃ uunissa n. 50 minuuttia. (Paistoaika lyhenee, jos käytät valmiiksikeitettyjä perunoita.) Laita valmis vuoka tekeytymään hetkeksi pienen painon alle, ennen kun leikkaat sen annospaloiksi.
____________________
TORTILLA ESPAÑOLA
(ESPANJALAINEN MUNAKAS)
PERUNA- JA SIPULILAATIKKOAINEKSISTA
300 g kiinteämaltoista perunaa
150 g sipulia
25 g voita (tai 4-6 rkl öljyä)
merisuolaa
mustapippuria myllystä
5 kananmunaa
Kuori ja leikkaa perunat ja sipulit viipaleiksi. Kuumenna rasva pannulla ja kypsennä perunoita ja sipuleita kannen alla kunnes perunat pehmenevät. (Heiluttele pannua, jotta perunat kypsyvät tasaisesti).
Kaada ylimääräinen neste pannulta pois, mausta seos suolalla ja pippurilla. Riko munat kulhoon, vatkaa rakenne rikki ja kaada seos peruoiden päälle. Paista miedolla lämmöllä ja ravistele pannua, kunnes munakas irtoaa reunoista ja pohja on kuparinruskea.
Aseta lautanen paistinpannun päälle, käännä pannu ja lautanen ylösalaisin niin, että munakas siirtyy lautaselle. Liu'uta munakas lautaselta takaisin pannuun ja paista vielä toiseltakin puolelta kauniin ruskeaksi. Tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.
_________________
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?