maanantai 10. lokakuuta 2016

PAISTETUT AHVENET

PÄIVÄN SANA ON "PÄHKINÄVOI". 

Saan usein vastata lempiruoka-kysymykseen. "Noh, vaikea sanoa, vaihtelee mielialan ja vuodenajan mukaan..." soperran yleensä ympäripyöreästi. Ja kun siitä ei kukaan tule hullua hurskaammaksi, kuuluu  jatkokysymys lähes aina "kerro edes mieliraaka-aineesi".

Nyt jos joku sitä kysyisi, ei tarvitsisi montaakaan sekuntia miettiä... Kylmenevien kelien ja korvissa ujeltavan viiman ansiosta se on itseoikeutetusti VOI. Ei mikään jääkaappikylmä, jähmeä rasvaköntti, vaan juokseva, ruskea ja paahteinen; pähkinävoi. Sitä oli edellisen postauksen kookoskakkusissa, ja nyt sitä löytyy näistä paistetuista ahvenistakin. Sopii yhtälailla makeaan kuin suolaiseen... Jos minulta kysytään; sopii ihan mihin vaan.

Halusin kuvata ahvenannoksen ennen viimeistelyä... Jotta näkisitte, kuinka mitäänsanomattoman näköisen, yksinkertaisen annoksen, ei tarvitse aina ollakaan suurenmoista silmänruokaa... Kalan pintakin näyttää aneemiselta... Muttei sitä silti tarvitse käristää, tai ottamalla ottaa pannulta pintaväriäkään... Sillä; aromikas PÄHKINÄVOI tekee ahvenfileestä gourmeeta. Harmi, ettei tähän voi lisätä maistiaisliitettä.

Vanhassa ohjeessa kalat paistetaan kokonaisina ja höyrytetään läpikypsiksi. Meidän lähikaupassa oli valmiiksi fileoituja ahvenia, joten paistaminen kävi silmänräpäyksessä.
Parasta pikaruokaa, ikinä!
_____________________

PAISTETUT AHVENET vuodelta 1909

2 kg. ahvenia
2 rkl. suolaa
1 dl. ruisjauhoja
voita paistamiseen
vettä

Kalat suomustetaan hyvin, perataan, huuhdotaan ja pyyhitään kuiviksi. Niiden kumpaankin sivuun viilletään haavoja, sitte kalat kieritetään suola- ja jauhoseoksessa sekä paistetaan voissa. Kun ne ovat hyvin ruskeutuneet, lisätään pannuun hiukan kiehuvaa vettä. Kalat saavat siinä hiljalleen paistua kannen alla, kunnes ovat kypsiä.

____________________

PAISTETUT AHVENET nykykielellä

ahvenfileitä
merisuolaa
valkopippuria myllystä
ruisjauhoja
luomuvoita


Mausta jauhot suolalla ja pippurilla. Sulata voi kuumalla pannulla, kierittele kalafileet jauhoissa ja paista ruskistuneessa "pähkinävoissa" muutaman minuutin molemmilta puolilta. Lusikoi voita fileen päälle ja tarjoa pottumuusin kanssa samantien.
_____________________

2 kommenttia:

  1. No olihan tuo ruoka aivan mahdottoman herkullista ja yksinkertaista valmistaa.
    Anna Hildan tytär. ❤️

    VastaaPoista
  2. Hei,

    oletko ajatellut laittaa ruokia omiin osastoihinsa jolloin niitä olisi helpompi hakea? Tai edes jotakin hakulaatikkoa jolla haku onnistuisi? Nyt on työlästä kun pitäisi käydä läpi joka ikinen kirjoitus reseptiä etsiessään. MUTTA olen joitakin ohjeita jo kokeillut ja hyviä olivat!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?