lauantai 15. lokakuuta 2016

TUULIHATUT (WINDBÖJDEL) /2


Tuulihatuista voi tehdä monen muotoisia. Tällä kertaa tuli suorakaiteita, ranskalaisen isoäidin ÉCLAIR- leivoksia. Tuulihattutaikinan sisälle muodostuvaan onttoon säiliöön sopii täytteeksi  maustettu kermavaahto, tai vaikkapa vaniljainen kondiittorin kreemi. Jos tekee pohjaan reikiä ja pursottaa täytteen niistä sisään, käy syöminen siististi... Mutta halkaisemalla täytettä saa mahtumaan enemmän... ja ulkonäöstä tulee aika komea.


TUULIHATUT vuodelta 1909

6 dl. vettä
212 gr. voita
212 gr. vehnäjauhoja
5 munaa
täytteeksi:
 hyvää kermaa
1 tl. sokeria

Vesi ja voi kiehautetaan, vehnäjauhot vispilöidään sekaan, ja seos saa kiehua, kunnes irtaantuu kasarista. Kun seos on jäähtynyt, vatkataan yksi muna kerrallaan sekaan. Lusikalla pannaan taikinasta suuria kokkareita voidellulle pellille, ja vähän sokeria ripotellaan leivoksille. Ne paistetaan tasaisessa uuninlämmössä. Jäähtyneet tuulihatut täytetään vatkatulla kermavaahdolla, joka maustetaan sokerilla ja puserretaan paperitötterön läpi kunkin leivoksen sisään. Marjahilloa tarjotaan täytettyjen leioksien kera.
____________________

TUULIHATUT nykykielellä
= ranskalaisen isoäidin éclair-leivokset

100 g voita
3 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa

viimeistelyyn:
tummaa suklaata
pistaasipähkinä rouhetta
vaniljasokerilla ja/tai cointreau-liköörillä maustettua kermavaahtoa

Kiehauta vesi ja voi, vatkaa jauhot sekaan. Anna kiehua, kunnes taikina ei enää tartu kattilan reunoille.

Anna taikinan jäähtyä hetki, lisää sitten kananmunat yksitelle, koko ajan sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota suorakaiteita leivnpaperilla vuoratulle uunipellille. (Jätä tuulihattujen väliin turpoamisvaraa).

Paista 200℃ uunissa reilut 20 minuuttia, kunnes pinta vähän ruskettuu (älä avaa uuninluukkua paistamisen aikana). Halkaise jäähtyneet leivokset, sulata suklaata ja dippaa kannen ulkokuori suklaaseen, ripottele päälle pistaasirouhetta. Täytä kermavaahdolla ja nosta suklaakuorrutteinen kansi päälle.
_____________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?