tiistai 15. marraskuuta 2016

LIHAMUREKE


Lihamureke, lihapullat, jauhelihapihvit... Kaikki samaa sukua. Ja aina yhtä suuri yllätys syödessä; miten niin yksinkertaisista aineksista voi tullakin NÄIN hyvää?! Ja heti perään toinen ihmetys: tämähän on mummolaruokaa... Mutta ihmeen hyvältä se maistuu modernissa ympäristössäkin. Hmmm, vai... Olenkohan muuttumassa mummoksi (ilman lapsenlapsia tai edes lapsiakaan)?

Tässä teille minna-mummun murekemaistiaiset.

__________________

LIHAMUREKE vuodelta 1909

700 gr. luutonta naudanlihaa
1 1/2 dl. kermaa
2 dl. vettä (tahi kaljaa)
1 1/2 dl. survottuja korppuja
1-2 munaa
1 1/2 sipulia
2 rkl. voita
suolaa
hienonn. valkopippuria
voita paistamiseen

Voitelemiseen:
1 muna
2 rkl. survottuja korppuja

Kastike:
1 rkl. vehnäjauhoja
1 dl. kermaa
vettä tahi lihalientä
suolaa

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja jauhetaan lihamyllyssä kolmeen kertaan. Survotut korput sekoitetaan kermaan ja veteen ja saavat paisua; sitte ne lisätään vatkattujen munien kera lihaan, joka vaivataan notkeaksi. Sipuli kuoritaan, leikataan hienoksi ja ruskeutetaan voissa, jäähdytetään hiukan, ja voi siivilöidään murekkeeseen; senjälkeen lisätään mausteet.

Voi sulatetaan uunipannussa, mureke kaadetaan siihen, ja muodostetaan soikeaksi pyörykäksi. Pinta tasoitetaan hyvin, ja sivellään vatkatulla munalla, päälle sirotellaan survotut korput. Sitte pannaan liha uuniin paistumaan ruskeaksi. Pannuun lisätään silloin tällöin kiehuvaa vettä, jolla mureke valellaan usein. Noin tunnin kuluttua on se valmis ja nostetaan silloin vadille.

Pannussa oleva voi ja vehnäjauhot ruskeutetaan, kerma ja vettä tahi lihalientä lisätään niin paljon että kastike on kohtalaisen sakeaa. Kastike saa kiehua jonkun min., maustetaan ja siivilöidään.

_____________________

LIHAMUREKE nykykielellä

100 g sipulia
1 dl korppujauhoja + 1/2 dl ylimääräistä pinnalle ripoteltavaksi
2 dl kermaa
1 tl jauhettua valkopippuria
1 1/2 tl merisuolaa
mustapippuria myllystä
ripaus muskottipähkinää
500 g kotimaista naudan jauhelihaa (luomu, 17%)
1 luomumuna
1/2 dl korppujauhoja
luomuvoita sipulin kuullottamiseen

Kuori ja silppua sipuli, kuumenna nokare voita pannulla ja kuullota sipulisilppu. Turvota korppujauhot kermassa, lisää suola, valkopippuri, muskotti ja kananmuna, sekoita tasaiseksi tahnaksi. Möyhi korppujauhoseos, jäähtyneet sipulit ja "kierros mustapippuria myllystä" jauhelihan sekaan.

Taputtele murekemassa uunivuokaan, silota pinta veteen kastetuilla käsillä. Ripottele korppujauhot päälle. Paista mureketta 200℃ uunissa vajaa tunti. Tarjoa suolakurkkujen, keitettyjen pottujen, mustaherukkahillon ja kermakastikkeen kanssa.

Kastike:
Sekoita pari teelusikallista vehnäjauhoja voisulaan (1 tl), anna jauhojen imeä kaikki rasva ja paahtua hetki. Lisää 1-2 dl luomukuohukermaa, mausta merisuolalla ja mustapippurilla (ja lorauksella Tamari-soijakastiketta). Siivilöi kastike ennen tarjoamista.

_________________________






1 kommentti:

  1. Mureke on aina niin parasta :) paljonko muuten tuloo nyky reseptiin jauhelihaa ja mitä suosittelet? Ite yleensä käytän sikanautaa ja muutenkin n. 10min ennenkuin mureke valmis niin sivelen päälle tummaa siirappia. Tuloo hyvä väri ja ihana "kuori" päälle :) sulla on muuten ihana idea tässä blogissa :) -Milla

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?