torstai 15. joulukuuta 2016

VOITÄHDET

"PIPARIYLIANNOSTUKSESTA KÄRSIVILLE"

Voitähdistä saa mukavaa vaihtelua iänikuisiin piparkakkuihin. Älä nyt ymmärrä väärin, tykkään minä niistäkin...

Vanhan ohjeen "voin peseminen" askarrutti mieltäni; voisinpa nyt pirauttaa Anna Hildalle, ja kysäistä. Pesu saattaa tarkoittaa suolan huuhtelua, tai sitten voin kirkastamista. Jos olisin pelannut  varman päälle; olisin sulattanut suolatonta voita, ja erotellut heran pois... Mutta kun normaalisuolainen voi nyt vaan on NIIN hyvää, ja laiskalle luonettelleni maistuu herakin.

Kun uuninluukku aukeaa, täyttyy keittiö paahtuneen mantelin tuoksusta... Taitaa mukana olla myös ripaus joulun taikaa. Ovathan nämä keksitähdet kuin suoraan joulun tähtitaivaalta, ja mantelilastut siellä leijailevia lumihiutaleita.

Ja vaikka kaneli puuttuukin, sopivat nämä mielestäni mainiosti jouluun.



VOITÄHDET vuodelta 1909

425 gr. voita
425 gr. sokeria
55 gr. karv. mantelia
750 gr. vehnäjauhoja

Voitelemiseen:
1 munanvalkuainen
kristallisokeria
mantelia

Voi pestään, mantelit kuoritaan ja hienonnetaan ja kaikki ainekset vaivataan yhteen. Taikina kaulitaan, muotilla otetaan tähden muotoisia leipäsiä, jotka sivellään munanvalkuaisella, sokeria ja kuorittuja hienonnettuja mantelia sirotellaan päälle. Leivokset paistetaan hyvässä uuninlämmössä.

______________________


VOITÄHDET nykykielellä

200 g huoneenlämpöistä, normaalisuolaista voita
200 g sokeria
300 g (luomu) vehnäjauhoja, tai gluteenittomia jauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen

pinnalle:
1 kananmunanvalkuainen
sokeria
mantelirouhetta tai mantelilastuja

Sekoita voi, sokeri ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Jauhota leivinalusta ja kauli taikina levyksi, paina tähtimuotilla kuvioita ja nosta tähdet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Vatkaa munanvalkuainen ilmavaksi, levitä valkuaista pullasudilla jokaisen tähden pintaan. Ripottele päälle mantelia ja sokeria, paista voitähtiä 200℃ uunissa viitisen minuuttia, kunnes sakarat saavat hieman väriä.

________________________







5 kommenttia:

  1. Muistuipa mieleeni vanha aika,kun meilläkin oli aina näitä jouluna. Kylli

    VastaaPoista
  2. Kokeilitko siis myös gluteenittomista jauhoista? Oliko lopputulos yhtä hyvä? Tästä blogista on nyt tullut ehdoton suosikki varsinkin joulun alla reseptejä etsiessä! Sinappi on jo testattu ja erittäin makoisaa tuli, seuraavaksi olis kuivatut omenat vuorossa! Kiitos kun jaksat aktiivisesti päivittää uusia inspiroivia reseptejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elsa,
      kiitos!
      Minulla oli vehnäjauhot vähissä ja korvasin osan gluteenittomalla jauhosekoituksella... Lopputulos ei tietenkään ollut gluteeniton, mutta uskoisin, että tuo onnistuu helposti pelkistä G-jauhoistakin. Määrää saa varmasti säätää jauhojen koostumuksen mukaan, mutta tämä taikina oli muutenkin aika tahmeaa, enkä oikeastaan jauhottanut leivinalustaakaan, joten ei kannata tehdä taikinasta liian tönkköä (mielummin liian vähän kuin liian paljon jauhoja)...Pinta kun saa manteleista kuitenkin koristuksen, ja lopputulos on jokatapauksessa nätti...

      Poista
  3. Tietamani mukaan se voin peseminen oli ylimaaraisen suolan poistamista varten. Suolaa laitettiin reilusti jotta voi sailyisi paremmin ilman modernia jaakaappia ja sita oli liikaa maikeisiin leivonnaisiin. Mutta kylla se nykyinen normaalisuolainen on paras!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?