keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

VEHNÄJAUHOVANUKAS


Vehnäjauhovanukas on täyden kympin jälkiruokaherkku, ainakin, jos isoäidiltä kysyttäisiin.


Jos minulta kysytään; on koko resepti melkoinen silmänkääntötemppu. Tuikitavallisista pullataikina-aineksista; jauhoista, maidosta, voista ja munista, kehkeytyy salonkikelpoinen jälkiruoka.  Rakenne on ilmava, kuin kevätpilvi, ja maku hienostuneen sitruunainen.

Minne tällaiset jälkiruoat ovat kadonneet? Miksei näitä tehdä yhtä usein kuin korvapuusteja? Vai tehdäänkö? Onko tämä vain oma musta aukkoni perinnejälkiruoissa?


VEHNÄJAUHOVANUKAS vuodelta 1909

100 gr. voita
3 rkl. vehnäjauhoja
1/2 ltr. maitoa
1:n sitruunan kuori
3 rkl. sokeria
7 munaa

Voi ja jauhot käristetään, kiehuva maito lisätään, seos saa kiehua 10 min. ja kaadetaan jäähtymään.

Raastettu sitruunan keltainen kuoroen osa ja sokerin kanssa vatkatut munankeltuaiset sekoitetaan joukkoon; viimeksi sekoitetaan vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Seos kaadetaan voideltuun ja survotuilla korpuilla jauhotettuun vanukasvuokaan ja keitetään vedessä noin 1-2 tuntia. Vanukas kaadetaan vuoasta ja tarjotan mehu- tahi vaniljakastikkeen kera.

_____________________

VEHNÄJAUHOVANUKAS nykykielellä

2 1/2 dl punaista maitoa (tai 2 dl luomu kuohukermaa+1/2 dl vettä)
50 g voita + ylimääräistä uunivuoan voiteluun
2 1/2 rkl luomu vehnäjauhoja
1 pienen luomu sitruunan hienoksiraastettu kuori
korppujauhoja uunivuoan jauhottamiseen
2 rkl sokeria (+ ripaus vaniljasokeria)
2 luomu munaa

Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi pannulla, kuumenna, kunnes väri muuttuu vaalean ruskeaksi (=pähkinävoi). Ripottele jauhot sekaan ja anna rasvan imeä itseensä jauhot. Kypsennä muutama minuutti (älä kuitenkaan ruskista), vatkaa kuuma maito sekaan ja keitä miedolla lämmöllä vielä muutama minuutti.

Raasta sitruunankuori hienoksi (varo valkoista osaa, se on kitkerää). Voitele uunivuoka ja jauhota korppujauhoilla. Erottele valkuaiset keltuaisista, vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vatkaa myös keltuaiset sokerin kanssa vaahdoksi, ja yhdistä kaikki vanukasainekset tasaiseksi taikinaksi (kääntele varovasti, ettei valkuaisvaahto lässähdä). Kaada vanukasmassa vuokaan ja paista vesihauteessa 150℃ uunissa noin tunti, kunnes vanukkaaseen työnnettyyn bambutikkuun ei tartu enää taikinaa.

 Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa. Isoäidin yksinkertaisen vaniljakastikkeen ohje aukeaa, kun klikkaat TÄSTÄ.

_____________________


1 kommentti:

  1. Ei ole vain sinun musta aukko, minä myös tunnustaudun tietämättömäksi. Tämän jälkeen kokeilen ohjettasi aivan varmasti kiitos!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?