JÄÄTELÖN VOI OTTAA MUKAAN LASIPURKISSA, EIKÄ MITÄÄN KYLMÄKALLEJA TARVITA...JOTAIN HYÖTYÄ NÄISTÄ KOLEISTA KELEISTÄKIN... |
Nykykielisistä lehikäisistä tuli vähän tylsiä, ihan tavallisten lettujen näköisiä. Tartuin vanhan reseptin vinkkiin "lehikäiset saattaa kuumina taivuttaa kääryiksi tahi tötterön muotoon". Paistoin lehikäiset pannulla, molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi ja rullasin kuumina tötteröiksi. Pakkasin jäähtyneet tötteröt piknik koriin vadelmien ja kermajäätelön kavereiksi.
Ja sainkin aika hauskan herkun; pullan makuisen lettutötterön.
Kardemumma-tötterö-lehikäisiä, vadelmia ja kermajäätelöä... Ja muutama lumihiutale ilmassa... Niistä on kevätpiknik tehty.
LEHIKÄISET vuodelta 1909
5 munaa
5 rkl. sokeria
5 rkl. kermaa
5 rkl. sulattua voita
1/2 tl. hienonn. kardemummaa
2 1/2 dl. vehnäjauhoja
Yllä mainitut ainekset sekoitetaan tasaiseksi seokseksi. Lehikäisrauta kuumennetaan ja sivellään voilla. Taikinaa levitetään ohuelti raudalle, paistetaan hiilillä vaalean ruskeaksi ja reunat tasoitetaan. Lehikäiset saattaa kuumina taivuttaa kääryksi tahi tötterön muotoon.
____________________
LEHIKÄISET nykykielellä
2 luomu munaa
1 rkl sokeria
2 rkl luomu kuohukermaa
2 rkl voisulaa, pähkinävoina (normaalisuolaista voita ruskeaksi tiristettynä) + ylimääräistä pannun voiteluun
ripaaus jauhettua kardemummaa
1 dl luomu vehnäjauhoja
Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna vohvelirauta tai paistinpannu. Voitele pannu voilla, kaada päälle taikinaa ohuesti, (käännä lehikäinen jos käytät paistinpannua). Paista lehikäinen kauniin ruskeapintaiseksi. Tarjoa marjojen ja jäätelön kanssa.
____________________
Kiinnostavaa! Meillä kotona Päijät-Hämeessä (joskus 70-luvulla) lehikäiset tarkoittivat kaalinlehdellä puu-uunissa nopeasti paistettuja leipäsiä, joiden taikina sekoitettiin mm. piimästä ja vehnä- ja ohrajauhoista. Nautittiin kuumana voin kanssa.
VastaaPoistaMyös Miehikkälässä äitini teki 60-70 luvulla leininuunissa paistettuja leipäsiä eli ruistaikinaa kaalinlehdellä. Herkkua!
PoistaPäijät-Hämeen lehikäiset kuulostavat mielenkiintoisilta...ja herkullisilta kans!!!!!
VastaaPoistaJos jollakin teistä on tämä mummojen lehikäisresepti, joka paistettiin kaalin lehdellä, niin postatkaa please. Mummuni Päijät-Hämeessä teki niistä puolukka-ruisseoksesta ja paistoi kaalinlehdellä. Ja voita päälle - nam. Mutta tarkempaa reseptiä ei minulla ole!
VastaaPoistaSilkkaa valetta
PoistaHenkkadaa
VastaaPoistaMAA ON LITTEÄ JA LEHIKÄINEN ON MEHILÄINEN
VastaaPoistaMinun aikaan lehikäiset muinoin 80-luvulla lehikäoset paistettiin uunissa eli saunan lauteilla
VastaaPoistaBruh hyviä lehikäisiäntuli
VastaaPoista👍🏻
Henkkada suosittelee
MAA ON LITTEÄ JA LEHIKÄINEN ON MEHILÄINEN
VastaaPoista