lauantai 20. toukokuuta 2017

RANSKALAINEN KEITTO


Jo reseptin lukeminen nostatti veden kielelle. Tällaisesta määrästä aromirikkaita juureksia ei yksinkertaisesti saa mautonta keittoa.

Vahnäjauhosuurusteen voisi mielestäni jättää kokonaan pois, samoin tomaattisoseen ja nuo herneet... Olisi varmaankin aivan toisenlainen ääni kellossa, jos torikauppiailla olisi jo sokeriherneitä tarjolla. Nyt jouduin tyytymään pakasteherneisiin... Ennen tomaattisoseen lisäämistä keiton väri oli hennon vihreä... Punainen pyree antoi keitolle haalistuneen sävyn.

Mutta tuo maku!
Se on tuore ja raikas.

______________________

RANSKALAINEN KEITTO vuodelta 1909

1 porkkana
1 palsternakka
1 selleri
1 purjosipuli
1 pieni espanjansipuli
10 juuriartisokkaa
2 rkl. voita
vettä
1 persiljanippu
1 rkl voita
2 rkl. vehnäjauhoja
2 ltr. lihalientä
2 dl. silvottuja herneitä
2 rkl. tomaattisosetta
suolaa
(viiniä)

Kaikki yllä mainitut juurekset puhdistetaan niinkuin tavallisesti ja leikataan palasiksi. Ne ruskeutetaan voissa ja vettä lisätään sen verran, että juurekset tuskin peittyvät; persiljanippu pannaan myöskin sekaan. Kaiken tämän annetaan hiljaa kiehua, kunnes juurekset menevät rikki, jolloin ne puserretaan siivilän läpi.

Voi ja vehnäjauhot käristetään, puserretut juurekset hämmennetään sekaan, ja kiehuva lihaliemi lisätään siihen vähitellen. Herneet pannaan keittoon kiehumaan pehmeiksi; sitten se maustetaan tomaattisoseella, suolalla (ja viinillä).

____________________

RANSKALAINEN KEITTO nykykielellä
=juuressosekeitto

200 g juuriselleriä
100 g palsternakkaa
300 g maa-artisokkaa
50 g keltasipulia
100 g porkkanaa
200 g purjoa
2 rkl voita
tilkka kuivaa sherryä (tai valkoviiniä)
1 ruukkupersilja
1 rkl luomu vehnäjauhoja
2 l kasvislientä
2 dl tuoreita sokeriherneitä (tai pakasteherneitä)
(2 tl luomu tomaattipyreetä)
turkkilaista jogurttia ja extra virgin oliviöljyä viimeistelyyn

Kuori ja pilko juurekset ja sipuli. Pese ja pilko purjo (vain kannan pää juurineen heitetään pois, kaikki muu kelpaa keittoon). Paahda juureksia hetki kuumassa padassa, heitä sekaan voinokare ja kääntele kasviksia. Sihauta pataan tilkka sherryä ja lisää vettä niin paljon, että juurekset peittyvät. Laita sekaan persilja varsineen. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes kasvikset pehmenevät. Soseuta keitto sauvasekoittimella, puserra sose siivilän läpi. (Juuresten kuidut jäävät siivilään ja keitosta tulee sileää).

Sulata nokare voita pannulla, ripottele vehnäjauhot päälle ja anna jauhojen imeä kaikki rasva itseensä.  Vatkaa sekaan kuumaa kasvislientä ja sekoita tasaiseksi. Kaada liemi kasvissoseen sekaan. Lisää kasvislientä, kunnes saat haluamasi  paksuisen keiton. (Ripottele sekaan herneet, hauduta miedolla lämmöllä, kunnes herneet pehmenevät). Maista ja mausta suolalla (ja tomaattipyreellä). Höystä keittoannos juuri ennen tarjoamista turkkilaisella jogurtilla ja oliiviöljyllä.

___________________




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?