tiistai 25. heinäkuuta 2017

PINAATTIMUHENNOS


Taas on se aika vuodesta kun herkutellaan pikkuriikkisillä ravunpyrstöillä, ja ruokalehdet pursuavat  vatsantäyte-reseptejä. Ohjeilla, tai ilman, juhlat venyvät aina pikkutunneille... Ja aamiaiskokki se vasta reseptivinkkejä kaipaisikin...


Ulkona vietetty ilta tyrehdyttää kyllä janon, mutta kasvattaa seuraavaksi aamuksi lähes pohjattoman nälän. Isoäidiltä löytyy apu tähänkin; ruokaisa pinaattimuhennos... Siihen kun vielä lisää muutaman luomumunan, on aamiaisherkku valmis.

Kannattaa tehdä jokaiselle syöjälle oma pannullinen, tai paistaa jättiversio paellapannulla. Lisukkeeksi tarvitset vain rapeakuorista leipää ja vahvaa kahvia. Se on siinä!

APUKOKIT RAPUJENMAISTELU PIKNIKILLÄ.


PINAATTIMUHENNOS vuodelta 1909

600 gr. tuoreita pinaatin lehtiä
vettä
suolaa
(tahi 2 rkl. kuivatt. hienonn. pinaattia)
3 rkl. vehnäjauhoja
2 rkl. voita
1/2 ltr. maitoa
2 tl. suolaa
1 rkl. sokeria

Pinaatin lehdet perataan, huuhdotaan ja kiehautetaan suolatussa vedessä sekä kaadetaan lätikköön valumaan. Lehdet hienonnetaan vehnäjauhojen kera. Voi käristetään, hienonnettu pinaatti lisätään, ja kiehuva maito sekoitetaan joukkoon vähitellen; saa kiehua 10 min. ja maustetaan. Kovaksi keitettyjä munia käytetään muhennoksen koristamiseksi. (Kuivattu pinaatti keitetään maitotilkkasessa ennen käyttämistä.)

Pinaattiliemen voi maidon asemasta käyttää muhennokseen. Raparperinlehtiä ja tuoreita nokkosia muhennetaan edellä mainitulla tavalla.

____________________

PINAATTIMUHENNOS nykykielellä

100 g pinaatinlehtiä
1 sipuli
(1 valkosipulin kynsi)
1 rkl luomu vehnäjauhoja
1 rkl voita
1 dl luomu kuohukermaa
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
(höysteeksi luomu kananmunia)


Huuhtele ja ryöppää pinaatinlehdet (jos käytät baby-pinaattia, voit hypätä tämän vaiheen yli). Huuhtele pinaatinlehtiä jääkylmässä juoksevassa vedessä, puristele vesi pois ja pilko lehdet. Kuori ja silppua sipuli (ja valkosipulin kynsi).

Kuumenna kerma kiehumispisteeseen. Sulata pannulla nokare voita, kuullota sipulia (ja valkosipulia), lisää pinaatti ja ripottele jauhot sekaan. Lisää kuuma kerma ja hauduta hetki (maista; muhennos on valmista, kun raaka jauho ei enää maistu).

Kaiva muhennospannuun koloja ja riko niihin luomu munia. Kypsennä vielä hetki, niin että munat hyytyvät. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa rapeakuorisen leivän tai juuri paahdetun leivän kanssa.

____________________






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?