sunnuntai 24. toukokuuta 2020

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / KARJALANPIIRAKAT


Karanteenikeittiö kiittää ja sulkee ovensa. Paluu normiarkeen on alkanut, ja toivotaan, että tämä oli tässä... Mutta JOS toinen aalto vielä tulee, niin isoäidin karanteenikeitiö avaa ovensa uudelleen, se on lupaus!

Koulujen päättymisen ja alkavan kesäarjen juhlistajaksi valikoitui, (tietenkin), itseoikeutetusti; karjalanpiirakka. Siitä on aikaa, kun olen karjalaisia leiponut. Näistä tuli kummallisia "kirkkoveneitä", mutta maku oli sentään kohdallaan. Pohjataikinaa olisi helpompi käsitellä, jos osan ruisjauhoista korvaisi vehnäjauhoilla... Mutta itse tykkään rukiisesta mausta, ja tein taikinan pelkistä ruisjauhoista.


Näistä piirakoista jää jälkimaku. Hieman paahteinen, pähkinäinen ja syvä. Hyvin kaukana kaupan karjanpiirakoiden makupaletista... Ehkäpä juuri siksi tykkään 100% ruispojasta.

LEVITÄ TÄYTE KUOREN PÄÄLLE, KÄÄNNÄ VASTAKKAISET REUNAT TÄYTTEEN PÄÄLLE JA NIPISTÄ REUNAAN PEUKALOILLA JA ETURORMILLA AALTOKUVIOITA
KARJALAISET PIIRAKAT
pohja:
2 dl vettä
5 1/2 dl täysjuväruisjauhoja (sihti)
1 tl suolaa

täyte:
2 1/2 dl vettä
1 dl riisiryyniä
1 rkl voita
5 dl maitoa
ripaus suolaa

Sulata riisitäytten voi kattilassa, lisää vesi ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. Kaada riisit kattilaan, sekoita hyvin ja keitä n. 10 minuuttia, kunnes riisi on imenyt veden itseensä. Lisää maito ja keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia, välillä hämmentäen. Mausta suolalla ja anna täytteen jäähtyä.

Sekoita kylmään veteen jauhot ja suola. Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista ja kiinteää. Jaa taikina neljään osaan. Kääri taikinanokareet tuorekelmuun. Jauhota leivinalusta ja rullaa jokaisesta nokareesta taikinapötkö. Leikkaa pötkilöt kuuteen tai seitsemään osaan. Laita taikinapalat tuorekelmun alle, etteivät ne kuivu.

Kauli taikinapalat jauhotetulla leivinalustalla ovaalinmuotoisiksi, mahdollisimman ohuiksi. Levitä täytettä kuoren päälle (älä kuitenkaan ihan reunoille asti), käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja nipistä reunaan aaltokuvioita. (Ensin keskeltä ylös, käännä sitten piirakka ja jatka samaan tyyliin).

Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Varmista, ettei leivinpaperi ole peltiä suurempi, muuten paperi palaa kuumassa uunissa. Paista karjalapiirakoita 275℃ uunissa noin 15 minuuttia. Avaa uunin luukku hetkeksi ja päästä vesihöyry ulos ensimmäisen viiden minuutin jälkeen (tämä vain sähköuunin kanssa, puu-uunissa ei vesihöyryistä tarvitse huolehtia).

Vedä uunista otetut piirakat pelliltä leivinpaperin avulla pöydälle, peitä hetkeksi keittiöpyyhkeellä. Voitele piirakat voisulalla, anna vielä hetken vetäytyä keittiöpyyhkeen alla enne herkuttelua.

PARASTA ILTAPALAA: ITSETEHTYJÄ KARJALANPIIRAKOITA, MUNAVOITA JA SAVUKALAA!




3 kommenttia:

  1. Eikä!Vasta muutama viikko sitten löysin tämän blogisi ja ajattelin että tässä on nyt sellainen ruokablogi "jost mie tykkäjän",ei mitään turhanpäiväistä kikkailua, vaan hyvässä mielessä yksinkertaista ruokaa ja leipomuksia,viihdyttävien tekstien ryydittämänä😊. Kiitos ja aurinkoista kesää☀️🐦

    VastaaPoista
  2. Tietysti pelkkää ruista! Mummon ja äidin reseptin mukaan tulee parhaita.Ainoastaan kunnon leivinuuni puuttuu, mutta kyllä ne sähköuunissakin onnistuvat. Mukava blogi, löysin ruusunmarjakeitto-haulla. Terv. Milla

    VastaaPoista
  3. Hei. Halusin kommentoida sitä, että kiva kun tämä blogi on vielä pystyssä :). Tulee monesti sovellettua leipomisessa vanhaa, sekä uutta! Hyvää loppuvuoden jatkoa.
    T. Henri

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?