sunnuntai 5. syyskuuta 2010

ETIKKAKARAMELLIT
Etikkakaramellien kohdalta ei löytynyt minkäänlaista Anna Hildan merkintää tai arvosanaa. Liekö isoäiti koskaan näitä tehnytkään? Resepti kuulosti kuitenkin niin omituiselta, etten voinut vastustaa kiusausta. Karkkien mausteina vain etikka, sokeri ja vanilja !?

Tässäkään ohjeessa ei ollut aikamääreitä, piti vain kokeilla, koska tippa seosta jähmettyisi vesilasissa. Kun ensimmäiset koetipat vielä liukenivat sulavasti veteen, ajattelin, ettei tästä tule yhtään mitään. Ja sitten, yhden pienen tipan kohdalla, tapahtui ihme; se jähmettyi kuin pihka ja putosi vesilasin pohjalle. Tunsin itseni laboratorioekspertiksi, ja kaadoin seoksen ylpeänä leivinpaperin päälle.

Notkean massan muovailu sai minut tuntemaan itseni uudestaan spesialistiksi. Kiiltävän meripihkan näköisen massassan venyttely oli karamelliterapiaa parhaimmillaan. Imeskelykarkeista tuli kauniita ja hyvänmakuisia, mutta ne olivat vielä seuraavana aamunakin tahmapintaisia; tarttuivat toisiinsa ja liimasivat sormet kuin pikaliima. Voin vain kuvitella, kuinka helposti karkki tarttuisi pikkutytön prinsessahiuksiin tai kulkeutuisi pienissä sormissa kaikkialle; ovien kahvoihin, sohvalle, kirjan sivuille, kännykän näppäimiin, vaatteisiin...Isommille lapsille karamellien valmistaminen voisi olla  mielenkiintoinen välähdys vanhan ajan elämästä, mutta pienimpien kanssa leipoisin jotain muuta ja  karkkipäivän herkut ostaisin jatkossakin nykyaikaisesta kaupasta.

**********************************************

ETIKKAKARAMELLIT vuodelta 1909

1 dl vettä
2 rkl etikkaa
300 gr. sokeria
vaniljatanko

Vesi, etikka, sokeri ja vanilja keitetään hyvällä tulella sekoittamatta, kunes pisara seosta veteen kastettuna kovettuu karamelliksi.

Vaniljatanko otetaan liemestä pois ja karamelliseos kaadetaan pestyllä voilla sivellylle vadille.

Jonkun verran jäähtynyt seos venytellään käsissä hopeankiiltäväksi ja sen jälkeen kohtalaisen paksuiksi tangoiksi, jotka kierretään ja paloitellaan pieniksi karamelleiksi.

*********************************************

ETIKKAKARAMELLIT NYKYKIELELLÄ

1 dl vettä
2 rkl valkoviinietikkaa
3 1/2 dl sokeria
vaniljatanko

Mittaa kaikki aineet kattilaan, anna seoksen kiehua, kunnes vesilasiin tiputettu pisara seosta jähmettyy.

Poista vaniljatanko ja kaada seos leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan.

Muotoile jäähtyneestä, mutta vielä lämpimästä ja notkeasta massasta tankoja ja väännä ne kiertelle. Leikkaa tangoista saksilla haluamasi kokoisia karamelleja. Jätä valmiit karkit leivinpaperin päälle jähmettymään.

*******************************************
1 kommentti:

  1. Meidän mummo päälysti nämä aina tomusokerilla, niin ne ei ollu niin tahmeita... :D

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?