sunnuntai 12. syyskuuta 2010

MANSIKKAMEHUOmatekemä on mansikka, kaupan mehu mustikka !

Kotitekoinen mansikkamehu on samaa sarjaa itse tehdyn mansikkahillon kanssa. Aivan kuin kyseessä olisi joku eri marja kuin tehdasvalmisteiden raaka-aine. Sokerin määrän voi säädellä juuri omaan suuhun sopivaksi, eikä pulloon tai purkkiin pääse yhtään E-lisäainetta. Ainoa säilöntäainekin on sokeri.

Jätin viinihappo-mansikkamehun kokeilematta ja sovelsin mansikoihin vanhan kirjan mustikkamehuohjetta.

Mansikka- ja mustikkamehutehtailuun et tarvitse edes mehumaijaa. Pärjäät pelkillä marjoilla, sokerilla, vedellä, siivilällä ja isolla kattilalla. Jos haluat ottaa kaiken hyvän talteen, kiehauta siivilöidyistä marjoista vielä vanhan ajan hedelmävoi paahtoleivän makeaksi levitteeksi.


*******************************************

MANSIKKAMEHU vuodelta 1909

40 gr. viinihappoa
1 ltr. 3 dl. kylmää vettä
2 1/2 kg. mansikoita
1 kg. sokeria 1 ltr:lle mehua

Hienonnettu viinihappo liotetaan vedessä, joka kaadetaan täysin kypsyneiden mansikkain päälle. Marjat viedään jääkellariin mehustumaan vuorokaudeksi, jonka jälkeen ne kaadetaan siivilävaatteelle sekoittamatta valumaan.

Toppasokeri palotellaan ja liuotetaan kirkkaassa mehussa, joka edelleen saa olla kylmssä paikassa. Mehu pannaan pulloihin, jotka korkataan, hartsataan ja säilytetään kylmässä paikassa.


***********************************************


MUSTIKKAMEHU vuodelta 1909

5 ltr. mustikoita
1/2 ltr. vettä
1/4 kg. sokeria 1 ltr:lle mehua

Marjat huuhdotaan ja keitetään veden kera kunnes marjat menevät rikki. Seos kaadetaan senjälkeen siivilävaatteelle sekoittamatta valumaan.

Sokeri sulatetaan valuneessa kirkkaassa mehussa, joka sitten keitetään ja vaahto kuoritaan tarkkaan pois. Kiehauttaminen on tapahduttava äkkiä, syystä että mehu saattaa muuten helposti hyytyä hyytelöksi.

Mehu pannaan heti kuumana kuiviin, kuumiin pulloihin. Jotta mehun saisi aivan kirkkaaksi, voi sen siivilöidä pumpulin läpi. Pullot korkataan heti ja hartsataan.


***********************************************


HEDELMÄVOI vuodelta 1909

Hyytelöiden ja mehujen valmistuksista siivilöidyt marjat ja hedelmät hierotaan sihdin läpi. Hierottu sose ja puolet sen painosta sokeria keitetään vienolla tulella noin 5-6 tuntia, sitä on usein hämmennettävä.

Hedelmävoi säilytetään lasipurkissa, ja tarjotaan paahdettujen leipien kera teen ohella, sitä käytetään myöskin kakkujen täytteenä.


***********************************************


MANSIKKAMEHU NYKYKIELELLÄ

1 kg perattuja mansikoita
4 dl vettä
300-400 g sokeria siivilöityä mehulitraa kohti

Kuumenna vesi ja mansikat hitaasti miedolla lämmöllä kattilassa kannen alla. Älä sekoita, anna mansikoiden mehustua kaikessa rauhassa, kunnes ne alkavat näyttää kalpeilta.

Siivilöi mansikat pois, mittaa mehu ja kaada se takaisin kattilaan.

Kuumenna mehu kiehuvaksi ja sekoita sokeri joukkoon. Keitä, kunnes sokeri liukenee, kuori vaahto pinnalta.

Pullota mehu suoraan puhtaisiin puolloihin piripintaan. Sulje pullot ja säilytä jäähtyneinä jääkaapissa.

**********************************************

8 kommenttia:

 1. Pidän noista herkullisista porkkanoista erikoisesti.
  Mehut tuntuivat jotenkin tutuilta retroreseptillä,mutta kyllä ne onnistuvat kertomallasi tavallakin,ilman mehumaijaa....
  Kerro lisää! Tarinat ovat mukavaa luettavaa!
  Kyllikki

  VastaaPoista
 2. Kyllikki, kiitos kommentistasi, on kaksin verroin mukavaa päivittää blogia kun tietää että tarinoita ja reseptejä joku siellä jossain ihan oikeasti lukee ! Nyt kannattaisi mennä puolukkametsään, tai ostaa torilta puolukoita, sillä seuraava retroresepti valmistetaan syksyn puolukkasadosta ! Happy Cooking!

  VastaaPoista
 3. Ihanaa,että puolukat ovat seuraavana vuorossa!
  Keräilin niitä itsekin tänä kesänä yli 70l.
  Osan olen jo säilönyt,osan myynyt,mutta resepteihin aina riittää!
  Sateen kestäessä on kiva kokeilla jotain uutta.
  Kyllikki

  VastaaPoista
 4. Hieno saalis!Blogiresepti ei kyllä pääse loistamaan uutuuden viehätyksellään, se on varmaan meille kaikille vanha tuttu, mutta tosi herkullinen sellainen! Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle, Kyllikki !

  VastaaPoista
 5. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post made my day. You can not imagine just how much time I had spend for this information. Thanks!

  VastaaPoista
 6. Hi Anonyymi, I'm glad your brother knew about my blog and that you found this useful!
  I suppose you use the google-translator? I know it's not the best possible translation, since it's only a robot, but hope you can follow the recipes, and if there's anything you want to ask, please do so, I'm all ears !

  VastaaPoista
 7. Säilyykö tällä ohjeella tehty mansikkamehu kuinka pitkään jääkaapissa ja vaikuttaako muovipulloihin pullottaminen siihen? :) Entä voiko myös pakastaa?

  VastaaPoista
 8. Hei Anonyymi, voi pakastaa, mutta sokeri toimii luonnollisena säilöntäaineena, joten jääkaapissakin säilyy hyvin talven yli (jos vaan säilyy...siis ei tule juotua). Elintarvikkeille tarkoitettuja muovipulloja voi kyllä käyttää mehuihin, mutta itse käytän vain lasipulloja. Ne on helppo kuumentamalla tai keittämällä puhdistaa, eikä kuuma mehu irrota varmasti mitään mehun sekaan.... Mutta siis; makuasia, en vaan ole muovin ystävä...

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?