keskiviikko 3. marraskuuta 2010

LIHAPYÖRYKÄT



Toinen kerta toden sanoo !
Perinnelihpullien ohjeen metsästys jatkuu... Onneksi Anna Hildan keittokirjassa on monta lihapullareseptiä ja isoäiti on rankannut jokaikisen vähintään 10 pisteen arvoiseksi.

Sekoitan yleensä lihapullataikinaan fetajuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja, persiljaa ja chilikastiketta, ja pyöryköitten maku on arvatenkin kaukana perinnepullien mausta. Meillä on siis totuttu toisenlaisiin lihapulliin, eikä vanhan kirjan ohje kerännyt kotiraadilta yhtään makupistettä. Itse olin silti haltioissani; lopultakin minun pannullani tirisi aitoja suomalaisia lihapyoryköitä! Tämän lähemmäksi en ehkä koskaan pääse mielikuvitusmummolani lihapullia.

****************************************************

LIHAPYÖRYKÄT vuodelta 1909

700 gr. luutonta naudanlihaa
1 1/2 dl. kermaa
2 dl. vettä (tahi kaljaa)
1 1/2 dl. survottuja korppuja
1-2 munaa
1/2 sipulia
2 rkl. voita
suolaa
hienonn. valkopippuria
voita paistamiseen

kastike:
1 rkl vehnäjauhoja
1 d kermaa
vettä tahi lihalientä
suolaa

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja jauhetaan lihamyllyssä kolmeen kertaan. Survotut korput sekoitetaan kermaan ja veteen ja saavat paisua, sitte ne lisätään vatkattujen munien kera lihaan, joka vaivataan notkeaksi.

Sipuli kuoritaan, leikataan hienoksi ja ruskeutataan voissa, jäähdytetään hiukan ja voi siivilöidään murekkeeseen, senjälkeen lisätään mausteet.

Taikinasta muodostetaan haaleaan veteen kastetuilla lusikoilla pieniä pyöryköitä, jotka paistetaan voissa paksussa paistinpannussa. Kun ne ovat hyvin ruskeutuneet, kaadetaan vähän kiehuvaa vettä pannuun ja pyörykät saavat hiljalleen paistua valmiiksi kannen alla.

Pannussa oleva voi ja vahnäjauhot ruskeutataan, kerma ja vettä tahi lihalientä lisätään niin paljon, että kastike on kohtalaisen sakeaa. Kastike saa kiehua jonkun minuutin, maustetaan ja siivilöidään lihapyöryköiden päälle.

********************************************

LIHAPYÖRYKÄT NYKYKIELELLÄ
=ISOÄIDIN LIHAPULLAT

1 sipuli
3 rkl rypsiöljyä
400 g (broilerin) jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
1 dl laktoositonta ruokakermaa
1/2 dl vettä
1 kananmuna
1tl  suolaa
1/2 tl jauhettua valkopippuria
rypsiöljyä paistamiseen

kastikkeeksi
3 rkl Oivariinia
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl laktoositonta ruokakermaa
1 rkl ketjap manisia (makeaa soijakastiketta)
suolaa ja mustapippuria

Kuori ja silppua sipuli hienoksi, kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulisilppu. Sekoita korppujauhot ruokakerma-vesiseokseen ja jätä turpoamaan viideksi minuutiksi. Yhdistä kaikki aineet turvonneisiin korppujauhoihin, sekoita taikina tasaiseksi.

Muotoile taikinasta pyöryköitä kahden ruokalusikan avulla. Kuumenna rypsiöljy pannulla, paista lihapullat kannen alla kypsiksi.

Sulata Oivariini kattilassa, ripottele jauhot sekaan, sekoita ja lisää ruokakerma. Vispaa kastike tasaiseksi. Mausta ketjap manisilla, suolalla ja mustapippurilla, kaada lihapullien päälle. Tarjoa puolukkahillon kanssa.

***************************************************

4 kommenttia:

  1. Onkohan meidän suomalaisiin lihapulliin jäänyt entistä köyhyyttämme pyörimään noi korppujauhot? Tai onhan se ollut käytännöllinen/ekologinenkin tapa käyttää vanhat kuivuneet leivät. Minä ainakin olin aina lirissä noiden korppujauhojen kanssa, koska ostan korppujauhoni kaupasta ja joko ne ovat hukassa kaapinperällä tai unohtuneet kokonaan ostaa. Sitten tein italialaisia lihapullia, joissa taikinaan laitettiin leipää. Joten nykyisin laitan taikinaan paahtoleipää tai sitä vaaleaa leipää jota kaapissa sattuu olemaan. Saatan laitaa taikinaan leivän sijasta myös kauraryynejä, koska ystäväni käyttää niitä miehensä diabeteksen vuoksi. Kauraryynit nostavat verensokeria hitaammin kuin vehnäjauhoon leivottu leipä.

    VastaaPoista
  2. moikka Anonyymi,
    kauratyynit on kekseliäs idea, ja kuulostaa vähän terveysvaikutteiseltakin! Pitää varmaankin kokeilla...itse teen pyörykät yleensä kanajauhelihasta, ja sekoitan taikinaan mausteiden lisäksi vähän fetaa, aurinkokuivattuja tomaattikuutioita (öljyyn säilöttyjä) ja sweet chilikastiketta, ne pitävät pyörykät kasassa mainiosti, ja voin vältellä valkoista jauhoa ihan rauhassa...

    VastaaPoista
  3. Kiva foorumi, kotikokki kun olen.

    terv ja kiitoksin "äijä"

    VastaaPoista
  4. Ilmankos pullasi eivät saaneet makupisteitä, broilerinjauheliha on kesyä kauraa niihin vanhanajanlihapulliin. Itse teen käytännössä samalla reseptillä kuin isoäitisi, tosin en jauha itse lihaa, vaan tilaan sen suoraan tuottajalta valmiiksi jauhettuna.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?