maanantai 1. elokuuta 2011

KARJALAISET PIIRAKAT


Karjalanpiirakka on rekisteröity Euroopan uninonin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi ja saanut TSG-luokituksen (traditional speciality guaranteed). Pienet piirakat ovat siis virallisesti aitoa eurooppalaista perinneruokaa oliivien ja juustojen tapaan.

Karjalanpiirakalle on haettu Euroopan unionin tuotesuoja ja määritelmä: "taikinasta pitää olla ainakin puolet ruista ja täyte saa olla vain puurosiiriä, ohraa tai preunaa". Virallisesti näitä värikkäitä piirakkatekeleitäni ei siis saisi edes kutsua karjalanpiirakoiksi, mutta Anna Hildan koekeittiössä kaikki on sallittua, varsinkin jos luvassa on lisää väriä ruokapöytään.

____________________________________________


KARJALAISET PIIRAKAT vuodelta 1909

2 dl. vettä
1 tl. suolaa
3 1/2 dl. vehnäjauhoja
3 1/2 dl lestyjä ruisjauhoja

Täyte:
1/2 ltr. vettä
2 dl riisiryyniä
2 rkl voita
1 ltr maitoa
suolaa

2 dl. kiehuvaa vettä
2 rkl. voita

vesi, suola ja jauhot sekoitetaan sekä vaivataan notkeaksi taikinaksi, jaetaan pieniin, yhtä suuriin osiin, joteka kaulitaan huvin ohuiksi, soiksiksi kakuiksi. Täytettä levitetään jokaisen kakun keskelle, reunat käännetään ja painellaan sirmilla sieviin poimuihin. Piirakat paistetaan hyvässä uuninlämmössä, sen jälkeen peitetään ne vähäksi aikaa ja kastellaan voi- ja vesiseoksessa.

perunasosetta ja ohraryynipuuroa käytetään myöskin piirakoitten täytteenä.

_______________________________________________


KARJALAISET PIIRAKAT nykykielellä

kuoritaikina:
2 dl vettä
5 1/2 dl hieno täysjyväruisjauhoja (sihti)
1 tl suolaa

riisitäyte:
5 dl vettä
2 1/2 dl puuroutuvaa riisiä
1 l maitoa
3/4 tl suolaa

vaihtelun vuoksi:
perunatäytettä tai värikästä bataatti- tai punajuuritäytettä:
keitä perunat kypsiksi, kaada keitinvesi pois (mutta ota vesi talteen), ja soseuta perunat. Lisää joukkoon keitinvettä, voita, muna ja suolaa. (sekä keitetty, kuorittu ja soseutettu bataatti tai muussattu punajuuri.)

lisäksi tarvitset piirakkapulikan, tuorekelmua, leivinpaperia ja pyöreän piparimuotin.

Sulata riisitäytteen voi kattilassa, lisää vesi ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. Kaada riisit kattilaan, sekoita hyvin ja keitä n. 10 minuuttia, kunnes riisi on imenyt vedin itseensä. Lisää maito ja keitä  miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia, välillä hämmentäen. Mausta suolalla ja anna täytteen jäähtyä.

Sekoita kylmään veteen jauhot ja suola. Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista ja kiinteää. Jaa taikina neljään osaan, kääri taikinanokareet tuorekelmuun. Jauhota leivinalusta ja kauli nokare kerrallaan levyksi. Paina taikinasta ympyröitä pyöreällä muotilla. Irrota taikinakiekot ja säilö ne muovin alle, ripottele ruisjauhoja väliin. Jatka samaan tapaan, kunnes koko taikina on valmiina kiekkoina.

Kauli tailkinkiekot piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi. Aseta valmiiden piirakkapohjien väliin leivinpaperia, etteivät pohjat tarttuisi kiinni toisiinsa.

Levitä täytettä kuoren päälle, älä kuitenkaan ihan reunoille asti. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja nipistä reunaan aaltokuvioita (tyyli vapaa).

Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Varmista, ettei leivinpaperi ole peltiä suurempi, muuten paperi palaa kuumassa uunissa. Paista karjalanpiirakoita 275 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Avaa uunin luukku hetkeksi ja päästä vesihöyry ulos ensimmäisen viiden minuutin jälkeen (tämä vain sähköuunia käytettäessä, puu-uunissa ei vesihöyrystä tarvitse huolehtia).

Vedä uunista otetut piirakat pelliltä leivinpaperin avulla pöydälle, peitä hetkeksi keittiöpyyhkeellä.
Voitele piirakat voisulalla, pinoa ne sitten päällekkäin, pohjatkin saavat imeä itseensä voita. Anna piirakoiden vetäytyä vielä hetki levinpaperin ja keittiöpyyhkeen alla ennen herkuttelua.

_________________________________________________

3 kommenttia:

  1. Haluaisin vain kehua tätä blogia! Ihania, yksinkertaisia reseptejä, niin kuin ennen vanhaan oli tapana. Niukoista raaka-aineista saa sitä kaikkein parasta aikaiseksi, ei tarvitse olla pitkää riviä maustepurnukoita kotona. Aah, niin ihanaa!
    Minulla on karjalaiset juuret ja meillä on aina kotona syöty perunapiirakoita, ei milloinkaan itsetehtyjä riisipiirakoita. Keittokirjasi on samalta vuodelta kuin minun edesmennyt äitini oli syntynyt, hauska sattuma.

    VastaaPoista
  2. Onpa ihastuttavan värisiä! :)

    VastaaPoista
  3. KIITOS Hayley ja HooPee, kiva kuulla ettei blogi-tarinointi häviä tuonne bittiavaruuteen, vaan joku oikeasti näitä lukee...siispä takaisin keittiöön ja uusia keitoksia hämmentämään!
    :)

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?