torstai 15. syyskuuta 2011

OMENAKOHOKAS (-soufflé)


Tämä paperilla yksinkertaiselta kuulostava ohje piti minua pilkkanaan; kohokkaiden hatut nousivat kyllä  upeasti, mutta lässähtivät heti kun uunin luukku aukesi. No, kysehän on sufflésta, eikä sen kuulukaan onnistua ensimmäisellä kerralla, lohduttelin itseäni.

Seuraavaan koe-erään lisäsin jauhoja, erään vakuuttavan keittokirjan ohjetta mukaillen. Jospa hatut nyt pysyisivät pystyssä, niin kuin keittokirjan ylvään näköisessä kohokaskuvassa, ajattelin toiveikkaana. Mutta ei, taas sama juttu.

Oma kuvani on otos elävästä elämästä ja sen kuvateksti kuuluu "aina ei voi onnistua".

                                              ※※※

MUTTA KATSOKAAPAS TÄTÄ: harjoitus tekee mestarin!
Uusi yritys vanhasta ohjeesta 5.5.2012  ☺


________________________________________________

OMENAKOHOKAS (SUOFFLÉ) vuodelta 1909

1/2 ltr.  omenasosetta
8 munanvalkuaista

Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja sekoitetaan varovasti omenasoseen sekaan. (Omenasose ei saa olla liiaksi vetelää.) Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan vedessä miedossa uuninlämmössä. Kohokas tarjotaan heti kerman tahi vaniljakastikkeen kera.
_________________________________________________

OMENAKOHOKAS nykykielellä

30 g voita
30 g hienoa sokeria
30 g vehnäjauhoja
1 dl (reilu) omenasosetta
2 munanvalkuaista
tomusokeria koristeeksi

Voitele kohokasvuoat, ripottele niihin sokeria ja kääntele vuokaa niin että sokeri leviää tasaisesti vuoan reunoille ja pohjalle. Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Nosta kattila hellalta, vispaa seos tasaiseksi ja lisää hedelmäsose, vispaa kunnes kaikki jauhomöykyt häviävät. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, kääntele omenasose varovasti sekaan, sekoita hyvin, mutta älä päästä vaahtoa laskemaan. Täytä vuoat omenavaahdolla 3/4 verran ja kuljeta peukaloa vuoan sisäseinää pitkin, koko ympyrän verran, omenavaahdon reunan tasolla. ( Kohokas nousee tasaisemmin ja vako synnyttää korkean hatun.) Nosta vuoat vesihauteeseen ja paista 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Siivilöi tomusokeria pinnalle, tarjoa kermavaandon tai vaniljakastikkeen kanssa.
________________________________________________

6 kommenttia:

 1. Kokeilitko ensin siis ihan pelkällä omenahillolla ja munanvalkuaisilla? Olisi nimittäin ihanan yksinkertainen ohje kun vaan kaksi ainesosaa :)

  VastaaPoista
 2. Joo, kokeilin ihan prikulleen vanhan ohjeen mukaan, puolitin vain määrät ja käytin kaupan valmista omenasosetta...lässähtivät ihan samaan tyyliin kuin jälkimmäisetkin...kohokasmainen höttö niistä oli kyllä tunnistettavissa, mutta ne hatut, ne näyttivät niin upeilta vielä uunissa...itsekin innosstuin helposta ohjeesta ja vähistä aineosista.... :/

  VastaaPoista
 3. Ehkä kohokkaat olisivat tarvinneet enempi paistamista. Niistä on ilmeisesti aika mahdoton nähdä päälle päin että milloin ovat valmiita, pitäis vain olla tarpeeks kokemusta.

  Hieno tosiaan toi ohje numero yksi.

  VastaaPoista
 4. Anni, ehkä; "maybe yes, maybe no, maybe maybe, I don't know".

  Ja takuuvarmasti "vanhassa vara parempi !!!!!"

  :D))

  VastaaPoista
 5. Hei Minna, jos saat käsiisi jostain DELICIOUS-lehden september2011 numeron, (ainakin kirjastoista pitäisi löytyä), avaa sivu 33 !
  Smoked mackerel and horseradish soufflé näyttää ihan samanlaiselta kuin sinun isoäitisi reseptillä valmistettu omenakohokas! kansainvälisen mittapuun mukaan tekeleesi ei ole ollenkaan epäonnistunut ! Pää pystyyn vaan ja uusia keitoksia sekoittelemaan. :)

  VastaaPoista
 6. KIITOS Anonyymi !
  Kuulostaa hauskalta, vierailen tänään kirjastossa...
  Ja uusi soppa porisee jo... :))))

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?