lauantai 10. syyskuuta 2011

SYYSKUUVANUKASEn löytänyt kaupasta enää syyskuussa sokeriherneitä, paitsi pakastealtaasta. Tavalliset hernepakasteet olivat kuitenkin niin paljon edullisempia, että päätin kokeilla reseptin ohuilla pakastepavuilla ja kuorituilla pakasteherneillä.

Raakojen punajuurien keittäminen olisi varmasti antanut vanukkaalle hienon makuvivahteen, mutta kun kerran olen nykyaikainen, (lue laiska), niin käytin valmiiksi keitettyjä, kuorittuja ja etikkaliemeen säilöttyjä kokonaisia punajuuria. Perunat sentään kuorin itse ja keitin, vaikka olisnhan voinut siinäkin oikasta ja käyttää pakastealtaan valmiita perunaviipaleita...

Kaikista muunnoksistani huolimatta syysvanukas maistui ihastuttavan vanhanaikaiselle.

___________________________________________

SYYSKUUVANUKAS vuodelta 1909

2 dl. sokeriherneitä
6 rkl. tomaattisosetta
2 dl. papuja (tuoreita)
5 keitettyä (pientä) punajuurta
4 keitettyä perunaa
2 munaa
2 dl. kermansekaista maitoa
suolaa
4 rkl. survottuja korppuja
2-3 rkl. voita

kastike:
2 rkl. voita
1 rkl. vehnäjauhoja
1 dl. kermaa
herne- ja papulientä
suolaa

Vähässä vedessä keitetyt herneet, tomaattisose, keitetyt pavut, viipaleiksi leikatut punajuuret ja perunat asetetaan voideltuun vuokan. Vatkatut munat, maito ja suolaa sekoitetaan yhteen ja seos kaadetaan vuokaan. Survotut korput ripotellaan pinnalle, ja voi pannaan palasina päälle. Vanukas paisetaan uunissa.

Voi ja jauhot käristetään, sekaan kaadetaan kerma ja sen verran herne- ja papulientä, että kastike on kohtalaisen sakeaa. Sitte se saa kiehua 10 min., maustetaan ja tarjotaan vanukkaan kera.
__________________________________________

SYYSKUUVANUKAS nykykielellä

2 dl perattuja herneitä
2 dl papuja
3 etikkaliemeen säilöttyä punajuurta
3 keitettyä ja kuorittua perunaa
2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
4 rkl tomaattipyreetä
1 tl merisuolaa
1/2 dl ruiskorppujauhoja

Höyrytä herneet ja pavut pehmeiksi. Viipaloi punajuuret ja perunat, sekoita ruokakermasta, munista, tomaattipyreestä ja suolasta tasainen kastike. Aseta pavut ja herneet uunivuoan pohjalle, levitä perunat ja punajuuret vihannespedille ja kaada kermakastike päälle. Ripottele korppujauhot pinnalle. Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
_________________________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?