keskiviikko 1. elokuuta 2012

PUNAVIINIMARJAMEHU


Rakkaalla lapsella on monen monta nimeä: punaviinimarja, punaherukka, lännen punaherukka, Ribes rubrum...Kauniinvärisen marjan pirteä maku hurmaa makeahkolla häivähdyksellä, mutta se raikas ja kirpeän hapan jälkimaku jää makumuistoihin päällimmäiseksi.

Tuoreessa punaherukassa on hurjasti C-vitamiinia, ja vanha kansa käytti marjaa luonnonlääkkeenä, jopa pensaan lehtiäkin. Kuivatuista puhaherukan lehtistä valmistetun teen tiedettiin lievittävän kihdin ja reumatismin oireita, parantavan mätäneviä haavoja sekä suun tulehduksia.

Siis hopi hopi, nyt on aika säilöä punaherukan lehdet ja marjat. Sitten kun päivät hämärtyvät ja viima viheltää ikkunan takana, eikä huvittaisi nousta lämpimästä pesästä minnekään...ei muuta kuin kulaus vanhanajan punaviinimarjamehua...ja hymy piirtyy väkisinkin kasvoille, kokeile vaikka.

_____________________________________________

PUNAVIINIMARJAMEHU vuodelta 1909

5 ltr. punaviinimarjoja
vettä
1/2-3/4 kg. sokeria 1 ltr:lle mehua

Marjat perataan, huuhdotaan ja pannaan kannelliseen ruukkuun. Kiehuvaa vettä kaadetaan marjoille sen verran, että ne juuri peittyvät. Ruukku asetetaan mietoon uuninlämpöön noin 12 tunniksi, tahi hellan reunalle niin ettei mehu pääse kiehumaan. Mehu pannaan pulloihin joko heti tahi hetken aikaa kovalla tulella keitettynä, joko sokerin kanssa tahi ilman; vaahto on tarkkaaan kuorittava pois. Pullot korkataan ja hartsataan. On katsottava, että korkit ovat ehjiä, ne keitetään vedessä hetken aikaa, pyyhitään kuiviksi ja kastetaan ennen käyttämistä sulatettuun parafiiniin. Mehu säilytetään kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa.
___________________________________________

PUNAVIINIMARJAMEHU nykykielellä
=punaherukkamehu

1 1/2 l perattuja punaherukoita
n. 5 dl vettä
250 g (n.3 dl) sokeria

Huuhtele marjat, nosta kattilaan ja kaada vettä päälle niin paljon että marjat juuri ja juuri peittyvät. Keitä marjoja miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia, kunnes marjojen väri haalistuu. Siivilöi mehu, lisää sokeri, kiehauta  ja kuori vaahto pinnalta. Pullota mehu kuumennettuihin lasipulloihin, anna jäähtyä huoneenlämmössä, mutta säilytä jäähtynyt mehu jääkaapissa.
________________________________________________

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä kuvia sulla ! Varmasti hyvää mehuakin!!

    VastaaPoista
  2. ihanan simppeli resepti, kiitos. ja houkutteleva, päihittää nettikeittokirjat :) tänään lähtee!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?