keskiviikko 15. elokuuta 2012

ETIKKAKURKUT


Tällaiset ohjeet saavat minut harmittelemaan että asun kerrostalossa, enkä maalla. Kellaria ei ole, ja jääkaapin hyllyt ovat jo valmiiksi tupaten täydet.

Suurta kurkkupurkkia ihastellessa tulee sellainen juhlallinen olo. Tuijoteltuani hetken ylvään näköistä säilykettä oivalsin, ettei kyseessä ollutkaan mikätahansa suolakurkku. Kun tilanpuute kerran pakotti typistämään säilöntäinnon yhteen ainoaan purkkiin, ja arkena on tyydyttävä Saarioisen valmisteisiin, niin nämä etikkakurkut kuuluvat oikeastaan juhlakattaukseen... Joulu, tai itsenäisyyspäivä? Itsenäisyyspäivä vai joulu...?

_________________________________________

ETIKKAKURKUT vuodelta 1909

Pieniä vihreitä kurkkuja
 mustia viinimarjan-, kirsikan- tahi tammenlehtiä
dillin latvoja
piparjuurta
sinapinsiemeniä

etikkaliemi:
1 ltr. spriietikkaa
2 ltr. vettä
2 dl. suolaa
1 rkl. neilikoita
1 rkl. valkopippuriherneitä
1 rkl. maustepippuriherneitä

Vikaantumattomia, kiintetä kurkkuja pannaan vuorokaudeksi raikkaaseen veteen ja pyyhitään senjälkeen kuiviksi. Ne ladotaan puiseen pyttyyn tahi kiviruukkuun kerroksittain kuivien lehtien, dillin latvojen ja piparjuuripalasien väliin. Jotteivät kurkut koskettelisi toisiinsa ja sen kautta pilaantuisi, kääritään jokaisen kurkun ympärille kuivia lehtiä. Sinapinsiemeniä, sidottuina pieneen liinatilkkuun, pannaan päällimmäiseksi. Etikka, vesi sekä mausteet, samoin sidottuina liinatilkkuun, keitetään, vaahto kuoritaan pois ja liemi kaadetaan kylmänä kurkuille ja kevyt paino pannaan niiden päälle. Paperi sidotaan purkin peitteeksi.

__________________________________________

ETIKKAKURKUT NYKYKIELELLÄ

pieniä avomaankurkkuja
herukan lehtiä
tilliä
peukalonpään kokoinen pala piparjuurta
sinapinsiemeniä

etikkaliemi:
5 dl väkiviinaetikkaa
1 l vettä
1 dl merisuolaa
1/2 rkl neilikoita
1/2 rkl kokonaisia valkopippureita
1/2 rkl kokonaisia maustepippureita

Liota pestyjä kurkkuja yön yli vedessä. Mittaa kaikki etikkaliemen ainekset kattilaan ja keitä lientä viitisen minuuttia. Kuori ja leikkaa piparjuuri viipaleiksi. Kieritä jokaisen kurkun ympärille huuhdeltu ja talouspaperilla kuivaksi taputeltu herukan lehti ja aseta kurkut suureen säilykepurkkiin. Ripottele sinapinsiemeniä ja laita piparjuuren palat sekä tillinvarret (- ja kukinnot) kurkkujen väliin, kaada liemi päälle. Sulje kannet ja säilytä kurkkupurkkeja jääkaapissa.

3 kommenttia:

  1. No nyt harmittaa vielä enemmän kun kasvimaalta ei tullut tänä kesänä kurkkuja! Herkullinen resepti kuvaa myöten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kikkailija ! Minäkin poimin avomaankurkut marketin vihanneshyllyltä... :)

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?