perjantai 10. elokuuta 2012

KIRSIKKAHILLO


Kirsikkahillon resepti ounastelee: "jos liemi on liian vetistä, keitetään se uudestaan..." Ja vetistähän tuo oli, niin kuin kirsikat olisivat uiskennelleet sokeriliemessä...hillosokerilla saisi tästäkin tukevampaa ilman että tarvitsisi keitellä lientä kasaan...mutta eipä kaikkien hillojen tarvitse ollakaan samaa sarjaa; vaikkei tämä ehkä lettuhillona toimi, saa vanhan ajan kirsikkahillosta täydellisen kastikkeen vaniljajäätelölle.


KIRSIKKAHILLO vuodelta 1909

2 kg. kirsikoita
2 kg. sokeria
1/2 ltr. vettä

Kirsikat huuhdotaan, kivet poistetaan. Hilloamiseen käytetään keittoaseiana tinaamatonta kupari- tahi messinkikasaria, tahi myöskin emaljoitua tahi kivikasaria.

Vesi ja sokeri (mieluimmin toppasokeria) keitetään kirkkaaksi lankamaiseksi sokeriliemeksi, josta vaahto kuoritaan tarkkaan pois. Lientä on senjälkeen jonkunverran jäähdytettävä, marjat pannaan sekaan ja hillo kuumennetaan hitaasti. Se saa kiehahtaa hiljaisella tulella useamman kerran, kasaria pudistellaan silloin ja vaahto kuoritaan hopealusikalla tarkkaan pois. Kun marjat näyttävät kirkkailta eikä vaahtoa enään muodostu pinnalle, pudistellaan hilloa vielä vähän aikaa, että marjat sen kautta täyttyvät ja näyttävät kokonaisilta, jonka jälkeen hillo kaadetaan kuivaan kuumennettuun lasipurkkiin. Jos liemi on liian vetistä, keitetään se uudelleen ja kaadetaan kylmänä marjojen päälle.

Kun hillo on jäähtynyt, peitetään sen pinta konjakissa kastetulla pergamenrripaperilla ja kuumassa vedessä kastettu ja pyyhitty pergamenttipaperi sidotaan purkin päälle.

Hillo säilytetään kuivasssa, viileässä ja pimeässä oaikassa. Tilkkasen kiehuvaa vettä tahi hillon liemeen liuotettua salisyylihappoa (1 gr. 1 kg:aan marjoja) saattaa sekoittaa valmiiksi keitettyyn hilloon, jotta se paremmin säilyisi.

Jos hillo säilyttäessä homehtuu, kuoritaan home pinnalta pois, ja hillo kiehautetaan; jos se alkaa käydä, lisätään vähän sokeria ja kiehautetaan samoin; jos se taas on sokeroitunut, lisätään vähän vettä, ja hillo keitetään uudestaan.KIRSIKKAHILLO nykykiellä
1 kg kirsikoita
1 kg sokeria
2,5 dl vettä

Huuhdo kirsikat, poista kivet. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi, keitä sokerivelli kirkkaaksi siirapiksi. Lisää kirsikat sokeriliemeen, keitä hilloa miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia, kuori vaahto pinnalta pois. Ravistele kattilaa ja kaada hillo kuumennettuun (1065 ml kokoiseen) lasipurkkiin. Sulje kansi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä jäähtynyttä hilloa jääkaapissa.

3 kommenttia:

  1. Mistä löysit kirsikankiven poistajan? Kyllikki

    VastaaPoista
  2. Oliivikivenpoistaja toimii hienosti myös kirsikankivien poistossa :)

    VastaaPoista
  3. Puristamalla sormin ne kivet lähtee kirsikoista kätevästi.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?